‘Da, există legi care spun anumite lucruri, însă poate de aceea există dreptul de amnistiere – pentru excepţii, pentru lucruri care par ilegale, însă dacă sunt privite din punct de vedere moral, etic, şi dacă ne uităm la rezultate, atunci ele par necesare, vitale’, a declarat Edward Snowden, într-un interviu acordat marţi cotidianului britanic The Guardian.
‘Cred că dacă oamenii se uită la beneficii, este clar că, începând din 2013, legile ţării noastre s-au schimbat. Congresul, tribunalele şi preşedintele, toată lumea şi-a schimbat politica după aceste dezvăluiri. În acelaşi timp, nu a existat niciodată vreo dovadă publică că cineva a avut de suferit’, a adăugat fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).
În luna iulie, Casa Albă a respins o petiţie lansată de susţinătorii lui Snowden pentru o aministie prezidenţială a fostului consultant NSA, care a dezvăluit în 2013 amploarea reţelei de spionaj electronic din SUA.
Edward Snowden ‘ar trebui să se întoarcă în Statele Unite pentru a fi judecat şi nu ar trebui să se ascundă în spatele unui regim autoritar. Deocamdată, el fuge de consecinţele acţiunilor sale’, a declarat Lisa Monaco, consilieră a preşedintelui Barack Obama în materie de securitate internă şi luptă împotriva terorismului.
Inculpat pentru spionaj în Statele Unite, informaticianul, care s-a refugiat în Rusia, riscă până la 30 de ani de închisoare în ţara sa natală.