Hollande în România: Am impresia că mă aflu acasă. Iohannis: Ne simţim sprijiniţi de Franţa în chestiunea Schengen

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, s-a aflat marţi în vizită de stat în România, având întâlniri cu şeful statului român, Klaus Iohannis, şi cu premierul Dacian Cioloş. Pe agenda vizitei s-au aflat şi deplasări la Laserul de la Măgurele şi fabrica Airbus de la Ghimbav, precum şi un forum pe teme economice. 'Aici, în România, am impresia că mă aflu acasă', a afirmat Hollande iar preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că parteneriatul cu Parisul este o prioritate pentru România şi că 'ne simţim sprijiniţi de Franţa' în chestiunea Schengen, potrivit Agrerpres.
Economica.net - mar, 13 sept. 2016, 19:25
Hollande în România: Am impresia că mă aflu acasă. Iohannis: Ne simţim sprijiniţi de Franţa în chestiunea Schengen

Preşedintele Franţei a fost primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinat de şeful statului român, de ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, şi consilieri prezidenţiali. Cei doi şefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale şi de o declaraţie de presă comună. Anterior, Francois Hollande a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală.

*** Relaţia bilaterală a fost una dintre temele abordate de cei doi preşedinţi, context în care Klaus Iohannis a subliniat că Franţa este o prioritate pentru România şi a menţionat nevoia de a fi aprofundate aspecte de succes ale cooperării sectoriale, cu accent pe cooperarea economică.

La rândul său, Francois Hollande a arătat că, în cadrul Parteneriatului strategic, cele două ţări doresc să aibă politici comune iar în domeniul economic Franţa să contribuie cu soluţii în mai multe domenii: noi tehnologii, mediu, transporturi, start-up-uri, tranziţie energetică.

‘Aici, în România, am impresia că mă aflu acasă’, a afirmat el.

*** Subiectul Schengen a fost şi el discutat de Iohannis şi Hollande. Şeful statului român a reiterat faptul că România acţionează de mult timp ca membru ‘de facto’ al spaţiului Schengen şi ‘a făcut faţă foarte bine’ crizei migranţilor.

‘Este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spaţiu. Din motive practice, acest lucru nu se poate realiza dintr-odată. (…) Trebuie să facem cât de curând demersurile potrivite la Bruxelles pentru a beneficia toată lumea de securitatea aeroporturilor româneşti. (…) Ar fi benefic pentru toată lumea ca acest pas să se facă cu cât mai repede, cu atât mai bine. (…) Pe scurt, da, ne simţim sprijiniţi de Franţa’, a spus Iohannis.

Pe de altă parte, Francois Hollande a subliniat importanţa controlului frontierelor externe, obligaţie asumată de toate statele UE, temă care va fi abordată la Summitul liderilor Uniunii de la Bratislava. ‘România s-a dotat pentru controlul circulaţiei persoanelor care tranzitează prin aeroporturi şi s-a dotat cu o astfel de structură importantă pentru securitatea noastră. Pentru noi este un punct esenţial în lupta împotriva terorismului, de aceea discuţiile trebuie purtate la Bruxelles, pentru a vedea cum pot aduce aeroporturile române o contribuţie în spaţiul Schengen prin eficacitatea lor’, a susţinut preşedintele francez.

* O temă de politică externă discutată la Cotroceni a fost şi Ucraina. ‘Trebuie să ne asigurăm ca acordurile de la Minsk, care sunt singura soluţie, să fie singura metodă către stabilitate, securitate şi pace’, a declarat liderul de la Elysee. În ceea ce priveşte Orientul Mijlociu, el a detaliat că trebuie făcute eforturi în ceea ce priveşte încetarea ostilităţilor.

‘Mulţumesc României pentru solidaritatea pe care a avut-o faţă de Franţa ca urmare a atentatelor, dar şi pentru sprijinul pe care ni l-a acordat în Mali şi în alte situaţii. Există riscuri pentru Europa, pentru securitatea Europei şi trebuie să abordăm acest subiect la Bratislava’, a mai spus Hollande.

*** Ulterior, cei doi şefi de stat au mers la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’ de la Măgurele, unde au vizitat Camera de Control Laser şi au participat la deschiderea evenimentului economic ‘Parteneriatele franco-române de viitor’. Francois Hollande a fost însoţit în această vizită de stat de circa 30 de directori de companii franceze.

La forum, preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis reprezentanţilor companiilor franceze şi române să aibă încredere în economia ţării noastre, întrucât se pot realiza mai multe atât pentru români, cât şi pentru francezi.

‘România este şi va rămâne competitivă din punct de vedere fiscal, ceea ce face bine atât întreprinzătorilor români, cât şi investiţiilor străine. Vrem să reducem în continuare birocraţia, vom extinde transparenţa şi calitatea instituţională pentru mediul de afaceri. Vrem să facem tot ceea ce se poate ca să gestionăm inteligent atuurile noastre, cum sunt calitatea forţei de muncă şi potenţialul de inovare’, a declarat Iohannis.

Şeful statului român a precizat că în 2015 valoarea comerţului româno-francez a depăşit 7 miliarde de euro, cu exporturi româneşti de 3,7 miliarde şi importuri în jur de 3,5 miliarde. De asemenea, el a arătat că, în planul investiţiilor în România, Franţa este pe unul dintre locurile fruntaşe, cu investiţii directe de peste 7 miliarde de euro. Iohannis a menţionat ca domenii de colaborare bilaterală industria auto, aeronautică, de apărare, domeniul nuclear, dar şi cel energetic, în general.

În acelaşi context, preşedintele Franţei a subliniat că întreprinderile franceze contribuie la dezvoltarea economică a României în sectoare de vârf şi nu se orientează numai în domeniile în care mâna de lucru ar putea fi considerată mai avantajoasă. El a îndemnat companiile franceze din România să utilizeze fondurile structurale oferite de Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, Francois Hollande, referindu-se la chestiunea liberei circulaţii a lucrătorilor detaşaţi, a punctat că ‘Franţa nu va accepta abuzurile’. ‘E un principiu care justifică crearea Europei. (…) Principiul liberei circulaţii nu înseamnă abuz, exces, fraudă, apelul la lucrători care nu sunt angajaţi în condiţii legale’, a afirmat Hollande la forumul de la Măgurele.

*** Alături de premierul Dacian Cioloş, Francois Hollande a vizitat apoi fabrica Airbus România de la Ghimbav, unde le-a fost prezentat un elicopter model H215, care se va produce aici.

Preşedintele francez consideră că fabrica Airbus Helicopters este un proiect de dimensiune europeană şi consolidează industria apărării în Europa, nefiind vorba doar despre mentenanţă, dar mai mult despre fabricarea de elicoptere ‘care vor reprezenta tehnologia de vârf’.

‘Este un proiect franco-român, un proiect european şi îi felicit şi pe colegii din Germania care participă la ambiţia noastră de aici, aceea de a furniza elicoptere în scopuri civile, dar şi militare. (…) Am dorit, de asemenea, ca multe întreprinderi franceze să se implice în filiera aeronautică pe care o consolidăm la nivel european şi sunt sigur ca uzina de la Braşov va şti să onoreze contractele viitoare’, a spus şeful statului francez.

Potrivit premierului Dacian Cioloş, investiţia Airbus de la Ghimbav pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume, fiind un produs nou. Şeful Executivului a anunţat că Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării analizează oportunitatea achiziţionării de elicoptere H215 de la Airbus România.

‘Vom analiza cu foarte mare atenţie această ofertă şi pentru noi. (..) Avem în analiză la MAI şi la MApN, acolo unde există nevoi de dotare pentru elicoptere de intervenţie, multirol. Analizăm şi această ofertă şi sper că, aşa cum Dacia Renault a dovedit competitivitate pe piaţă, sperăm ca acest produs să îşi dovedească competitivitatea şi (…) să mergem împreună să cucerim piaţa internaţională’, a afirmat Cioloş într-o conferinţă comună cu preşedintele Francois Hollande.

*** Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe preşedintele francez cu Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Colan, ‘în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Franceză, pentru înţelegerea şi interesul manifestate faţă de istoria şi cultura românească’.

Ordinul Naţional ‘Steaua României’ este cea mai înaltă distincţie a statului român iar gradul de Colan este al şaselea în ordine crescătoare şi cel mai înalt grad al acestuia.

Ultima vizită de stat a unui preşedinte francez la Bucureşti a fost cea a lui Francois Mitterrand în 1991.

Te-ar mai putea interesa și
Târgul de Crăciun de la Sibiu a atras în această ediție aproximativ 500.000 de vizitatori, în special turiști români – organizator
Târgul de Crăciun de la Sibiu a atras în această ediție aproximativ 500.000 de vizitatori, în special turiști români ...
Ediţia din această iarnă a Târgului de Crăciun de la Sibiu a depăşit estimările organizatorilor mulţumită vizitatorilor români, aşa că numărul celor care s-au bucurat de distracţia din......
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, din 31 decembrie, ora 07:00, până pe 3 ianuarie la aceeaşi ...
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația sindicală FIM-CISL
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația ...
Producţia de vehicule realizată în Italia de grupul auto franco-italian Stellantis în 2024 a fost cu 37% sub cea din ...
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest ...