Un miliardar polonez vrea să cumpere operaţiunile SABMiller din Europa de Est, inclusiv fabricile Ursus din România

Miliardarul polonez Sebastian Kulczyk ar putea să facă echipă cu mai multe fonduri de private equity pentru a înainta o ofertă de preluare a activelor din Europa Centrală şi de Est (CEE) ale producătorului de bere SABMiller, informează un articol publicat joi în cotidianul financiar polonez Puls Biznesu, preluat de Reuters. În regiune, SABMiller are fabrici în România, Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria.
Economica.net - joi, 15 sept. 2016, 06:29
Un miliardar polonez vrea să cumpere operaţiunile SABMiller din Europa de Est, inclusiv fabricile Ursus din România

Comisia Europeană a aprobat, în luna mai a acestui an, tranzacţia prin care Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător mondial de bere, va prelua rivalul SABMiller în urma unei tranzacţii de peste 100 de miliarde de dolari, cu condiţia ca SABMiller să îşi vândă aproape toate operaţiunile din Ungaria, România, Cehia, Slovacia şi Polonia.

Citeşte şi Fabricile Ursus Breweries ar putea ajunge pe mâna chinezilor

Puls Biznesu citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul susţine că Sebastian Kulczyk, care în prezent deţine 1,5% din SABMiller, ar putea încheia un parteneriat cu mai multe fonduri de private equity pentru a face o ofertă de preţ care să se ridice la înălţimea aşteptărilor AB InBev. Cotidianul polonez adaugă că Advent International, KKR, BC Partners, CVC şi Mid Europa Partners se numără printre fondurile interesate de activelor din CEE ale SABMiller. De aceste active ar fi însă interesate şi firmele China Resources Enterprises, Asahi şi Kirin, ambele din Japonia, precum şi firma cehă R2G într-o tranzacţie care ar putea să se ridice la 5-7 miliarde de euro şi care ar urma să demareze luna viitoare.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings estima recent că este puţin probabil ca Anheuser-Busch InBev să găsescă un singur cumpărător pentru operaţiunile SABMiller din Europa Centrală şi de Est, în condiţiile în care producătorii care au mărimea necesară pentru a face o astfel de achiziţie s-ar confrunta cu constrângeri din partea autorităţilor de reglementare sau au demarat deja o strategie care nu se potriveşte cu o astfel de tranzacţie. Deşi Anheuser-Busch InBev nu a oferit niciun fel de informaţii cu privire la cumpărătorii potenţiali sau valoarea tranzacţiei, Fitch estimează că activele ce vor fi vândute ar avea o valoare de până la şase miliarde de dolari.

Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, înregistrat în Marea Britanie, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Glosch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd’s şi Stejar.

Veniturile Ursus Breweries au crescut anul trecut cu 13%, la 1,63 miliarde de lei (peste 360 de milioane de euro), iar compania a încheiat anul 2015 cu un profit net de 44,17 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro). Compania are 1.500 de angajaţi. Cifra de afaceri a Ursus Breweries a crescut în 2015 cu 12%, la 1,58 miliarde lei (351 milioane de euro).

SABMiller în România

Istoria SABMiller în România începe în anul 1996, când South African Breweries a achiziţionat Vulturul Buzău. Un an mai tarziu, South Africa Breweries cumpără Pitber Pitesti şi URSUS S.A Cluj-Napoca. În anul 2001, URSUS S.A cumpără pachetul majoritar de acţiuni al Bere Timişoreana S.A.

Din 2002, URSUS S.A şi Timişoreana S.A fuzionează într-o singură companie- Compania de Bere România S.A.

În 2004, SABMiller plc a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Aurora Braşov, companie care va fuziona în acelasi an cu Compania de Bere România S.A Un an mai târziu, în 2005, noul nume al operaţiunilor SABMiller în România devine Ursus Breweries.

Printre brandurile Ursus Breweries se numără URSUS, Timişoreana, Ciucaş, Stejar, Azuga, Redd’s, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch şi Pilsner Urquell.

In prezent, Ursus Breweries deţine 3 fabrici de bere în România, la Braşov , Buzău şi Timisoara şi o mini-facilitate de producţie în Cluj.

Te-ar mai putea interesa și
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, o expectativă în creştere......
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...