”Vrem să stabilim la Bratislava un calendar de lucru pe etape şi o foaie de parcurs”, a declarat şeful statului francez alături de cancelarul german într-o conferinţă de presă.
”În prezent, avem nevoie de o ordine de zi perfect clară”, a adăugat la rândul său Angela Merkel, evocând trecerea la era digitală sau cooperarea în domeniul energetic.
În opinia lui Francois Hollande, este vorba de ”a face din Bratislava un summit util pentru Europa”, care le-ar da europenilor ”o viziune clară despre viitorul lor”.
”Trebuie să fim lucizi în privinţa situaţiei cu care se confruntă Europa”, a afirmat preşedintele francez, subliniind că ea nu este confruntată ”cu o criză în plus”, ci cu o criză susceptibilă de a-i ameninţa însăşi existenţa sa.
”Am convenit ca summitul de la Bratislava să se concentreze pe trei mari priorităţi”, a spus Hollande. În opinia sa, prima ar fi securitatea, îndeosebi ”printr-un nou impuls prin intermediul Europei apărării”, ce presupune ”noi capacităţi”. Cea de-a doua prioritate, a continuat el, este de ”a pregăti viitorul” unor ”noi industrii”, ”tehnologii” sau al ”tranziţiei energetice”. Cea de-a treia prioritate ar fi cea referitoare la tineret.
În opinia Angelei Merkel, Uniunea Europeană, care se află ”într-un moment cheie al existenţei sale”, trebuie ”să atenueze neliniştile” populaţiei sale pentru a rămâne ”un continent al speranţei”.
UE are în vedere lansarea, vineri, la Bratislava, a unui ”şantier post-Brexit”, mizând pe securitate pentru o remobilizare în jurul unui proiect susceptibil de a răspunde preocupărilor europenilor.