CNIPMMR: Nu suntem de acord cu soluţia adoptată de Guvern pentru IMM-uri. Va avea un impact devastator în economie

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) afirmă că eliminarea din legislaţie a prevederii prin care IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50% la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice va avea 'un impact devastator în economie' şi solicită repararea imediată a acestei injustiţii făcute companiilor mici şi mijlocii şi capitalului autohton, anunţă Agerpres.
Economica.net - lun, 19 sept. 2016, 19:17
CNIPMMR: Nu suntem de acord cu soluţia adoptată de Guvern pentru IMM-uri. Va avea un impact devastator în economie

‘Nu suntem de acord în niciun fel cu soluţia adoptată astăzi de guvern şi solicităm public repararea imediată a acestei injustiţii făcute companiilor mici si mijlocii şi capitalului autohton. Ordonanţa adoptată astăzi, fără măsuri de siguranţă şi protecţie a IMM-urilor, va avea un impact devastator în economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achiziţiile publice, ori un stat responsabil, tocmai acest aspect îl are în vedere în principal: cum îşi protejează afacerile mici şi cum sprijină accesul lor la contractele publice’, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, citat într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Citeşte şi: IMM-urile vor participa în aceleaşi condiţii cu ceilalţi operatori la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice

Acesta a precizat că s-a opus ‘vehement’ eliminării acestei prevederi care sprijinea în mod direct IMM-urile la achiziţii publice încă din perioada în care era ministru delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism.

‘Cunosc foarte bine acest dosar, ca ministru opunându-mă vehement eliminării acestei prevederi care sprijinea în mod direct IMM-urile la achiziţii publice prin reducerea cu 50% a nivelului impus privind cifra de afaceri, garanţiilor solicitate sau a garanţiilor de bună execuţie. Comisia Europeană a ridicat problema unei discriminări pozitive a IMM-urilor, în sensul ca pentru acelaşi contract, se solicita două tipuri de garanţii, un nivel de garanţie pentru o companie mare şi un nivel de garanţie redus la jumătate pentru un IMM. Soluţia pe care am identificat-o şi pe care Comisia Europeană o acceptase a fost aceea a reducerii nivelului garanţiei la 50% pentru toţi operatorii, atât pentru IMM-uri, cât şi pentru companiile mari. În acest fel eliminăm discriminarea pozitivă, dar în acelaşi timp menţinem un nivel scăzut şi accesibil IMM-urilor pentru care licitaţiile publice reprezintă un balon de oxigen pentru desfăşurarea activităţii, ştiut fiind faptul că la nivel global, statul este cel mai mare contractor’, explică Jianu.

Prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, Guvernul României a abrogat dispoziţiile alin. (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care dispuneau că ‘Întreprinderile mici şi mijlocii beneficiază de reduceri cu 50 % pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii’.

‘Deşi Comisia Europeană a sesizat ca fiind neconforme cu prevederile incidente ale legislaţiei europene în domeniul achiziţiilor publice, dispoziţiile art. 16 alin. 2 din Legea nr. 346/2004, deoarece discriminează operatorii economici care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia neavând posibilitatea de a beneficia de reducerea cu 50% a criteriilor privind cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii, soluţia adoptată, respectiv abrogarea dispoziţiilor din Legea nr. 346/2004 nu este cea mai bună modalitate de rezolvare a problemei, având în vedere numărul mare de IMM-uri care vor fi afectate de această măsură’, se precizează în comunicatul CNIPMMR.

Potrivit sursei citate, raportat la faptul că din numărul total de proceduri de achiziţie derulate, peste 95% din total au avut valoare estimată sub 10 milioane euro, iar distribuţia IMM-urilor la nivel naţional, în funcţie de cifra de afaceri arată că sub 2 milioane de euro sunt microîntreprinderi, respectiv 98,10% din total întreprinderi, între 2 – 10 milioane de euro – întreprinderi mici (1,59%), între 10 – 50 milioane de euro – întreprinderi mijlocii ( 0,28%) şi peste 50 milioane de euro – întreprinderi mari (0,03%), soluţia propusă de CNIPMMR, având în vedere că IMM-urile nu participă în general la procedurile de achiziţie publică cu o valoare estimată mai mare de 10 milioane euro, este modificarea alineatului (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004.

Acest alineat prevedea că toţi operatorii economici beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii, în cadrul contractelor a căror valoare estimată este de până la 10 milioane de euro.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate, luni, de Guvern, IMM-urile vor participa în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi operatori economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice şi a contractelor de concesiune de lucrări şi servicii.

Astfel, a fost eliminată din legislaţie prevederea prin care IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifră de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de bunuri, servicii şi lucrări întrucât era considerată de către Comisia Europeană drept o discriminare pozitivă faţă de operatorii economici care nu au acest statut, arată comunicatul Executivului.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...