Peste 60.000 de români lucrează în outsourcing. Salariile oferite românilor sunt cele mai mici din Europa

Peste 60.000 de români lucrează în outsourcing, o piaţă care este estimată la 1,2 miliarde de euro şi a cărei valoare creşte cu cel puţin 20% anual. Salariile oferite românilor care muncesc în această industrie sunt în continuare cele mai mici din Europa, potrivit Smartree, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de externalizare a proceselor de resurse umane.
Economica.net - mie, 21 sept. 2016, 09:01
Peste 60.000 de români lucrează în outsourcing. Salariile oferite românilor sunt cele mai mici din Europa

Birourile Shared Service Centers (SSC) acoperă activităţile de externalizare a diverselor procese de afaceri, precum contabilitate, logistică şi achiziții, HR, IT, marketing online şi call center. Majoritatea acestor centre livrează proiecte pentru companii multinaţionale care au găsit în România una dintre cele mai atractive pieţe pe plan global la acest capitol.

Outsourcing-ul se referă la procesul de externalizare a unor procese interne ale companiilor. Categoriile principale de outsourcing sunt: Business Process Outsourcing (BPO) şi Shared Services. 

”Pintre motivele pentru care ţara noastră atrage atât de multe Shared Service Centers se numără, în primul rând, forţa de muncă mai ieftină decât în restul ţărilor din Europa și, bineînţeles, nivelul de pregătire a tinerilor din România, potenţialul lor, adaptabilitatea rapidă la cultura ţărilor pentru care se oferă astfel de servicii. De asemenea, un atuu care face diferenţa în decizia multinaţionalelor îl reprezintă şi cunoaşterea foarte bună a limbilor străine de către tinerii români”, e de părere Bogdan Badea, Business Development & Strategic Alliances Director în cadrul Smartree.

Salariile oferite angajaţilor români care lucrează în această industrie sunt cele mai mici din Europa, potrivit Smartree.

În topul oraşelor în care se deschid cele mai multe SSC se află Bucureştiul, urmat de Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi.

Valoarea pieţei locale de outsourcing a fost de 1,2 miliarde de euro în 2015, iar în 2016 ajunge la 1,5 miliarde de euro.

De altfel, cifra totală de afaceri raportată de centrele de outsoursing din România înregistrează o rată anuală de creştere cu cel puţin 20%.

”Dacă se va menţine ritmul actual de înfiinţare şi dezvoltare a noi puncte de lucru în România, se poate ajunge în etapa în care companiile se vor confrunta cu lipsa de personal calificat, lucru care deja estimăm că se simte în piaţă. Implicit, salariile pot creşte, în ideea atragerii forţei de muncă de la concurenţă, ceea ce ar putea produce scăderea profitabilităţii. Acest lucru ar putea genera migrarea către alte zone, unde salariile sunt mai competitive”, crede Bogdan Badea.

Citeşte şi Suntem a patra cea mai mare piaţă de outsourcing din lume. Trei ani la rând de creştere pentru cele mai mari companii locale

Cele mai multe posturi disponibile în centrele de shared services din ţară sunt pentru debutanţi.

Pe segmentul specialiştilor, industria de outsourcing din România atrage contabili, analişti în logistică şi achiziții, ingineri software, specialişti în resurse umane, IT, marketing online.

”Pe fondul creşterii numărului de centre de outsoursing, angajatorii sunt nevoiţi să atragă tinerii cu oferte tot mai avantajoase, ceea ce duce la o fluctuație destul de mare de personal în piaţă şi implicit la dificultăţi în recrutarea, dar şi în fidelizarea angajaţilor”, subliniază Bogdan Badea.

Smartree, unul dintre jucătorii mari din piaţa de externalizare a proceselor de resurse umane, a fost înfiinţată în anul 2000 şi oferă servicii de la salarizare, administrare de personal, analiză şi raportare pentru management, recrutare.

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...