‘Legea energiei electrice şi a gazelor naturale a fost modificată şi completată, astăzi, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, în scopul asigurării unor mecanisme necesare instituirii unui mediu competitiv, transparent şi nediscriminatoriu pentru derularea tranzacţiilor cu gaze natural pe piaţa din România, fiind create astfel premisele pentru valorificarea gazelor naturale la nivel naţional la preţuri reale, de piaţă, determinate pe baza cererii şi ofertei’, se menţionează într-un comunicat al Executivului remis AGERPRES.
Ordonanţa de Urgenţă reglementează obligaţia furnizorilor de a achiziţiona gazele naturale pe care le furnizează clienţilor casnici, în condiţii de eficienţă economică, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziţie al gazelor naturale şi, în acelaşi timp, tratamentul egal şi nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziţie a gazelor naturale, în calitate de ofertanţi. Pentru perioada 1 decembrie 2016 – 31 decembrie 2017 este reglementată obligaţia producătorilor şi obligaţia fiecărui furnizor de gaze naturale, care nu are şi calitatea de producător, de a încheia contracte pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE.
De asemenea, pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2021, sunt reglementate obligaţiile producătorilor şi ale furnizorilor care nu au şi calitatea de producător de a încheia contracte pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu. Totodată, vor fi eliminate orice potenţiale limitări legislative cu privire la exportul gazelor naturale şi accesul operatorilor din piaţă la gazele naturale.
‘Actul normativ adoptat astăzi menţine actualul sistem de alocare a cantităţilor de gaze naturale către clienţii casnici şi către producătorii de energie electrică, numai pentru cantităţile de gaze naturale necesare producerii energiei termice destinate consumului populaţiei până la 31 martie 2017. Scopul este acela de a evita apariţia unor riscuri în privinţa securităţii şi continuităţii în alimentarea acestora, pe perioada sezonului rece’, mai precizează Guvernul.
În comunicat se mai arată că, prin modificările propuse, se are în vedere asigurarea condiţiilor de acces a întreprinderilor pe piaţa gazelor naturale, stimularea tranzacţiilor de gaze naturale pe pieţele centralizate, a condiţiilor specifice unei concurenţe reale pe piaţa gazelor naturale şi a unui preţ real şi echitabil al gazelor naturale.
‘Prin menţinerea soluţiei de livrare a gazelor naturale, către clienţii casnici, în baza preţurilor finale reglementate de ANRE, până la data de 30 iunie 2021, în conformitate cu prevederile legii, se asigură condiţiile unui control al ANRE asupra preţului final de comercializare a gazelor naturale de către furnizori, către clienţii casnici. De asemenea, există premisele necesare formării unui preţ real şi echitabil al gazelor naturale pentru clienţii casnici, atât până la momentul eliminării preţului final reglementat, cât şi după acest moment’, susţine Guvernul.
Ministerul Energiei a ţinut cont de poziţiile participanţilor la piaţa de gaze în procesul de elaborare a proiectului de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Legii gazelor, a declarat, marţi, 13 septembrie, pentru AGERPRES, Aristotel Jude, secretar de stat în Ministerul Energiei.
‘Consultările publice pe proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează stimularea tranzacţiilor cu gaze naturale pe pieţele centralizate au fost pozitive. Ministerul Energiei a ţinut cont în procesul de elaborare a actului normativ de poziţiile argumentate ale participanţilor la piaţa de gaze naturale, care au formulat observaţii în acest proces’, a spus Jude, întrebat care a fost reacţia operatorilor din piaţă în ceea ce priveşte propunerea ministerului de a obliga producătorii şi furnizorii de gaze să tranzacţioneze pe bursă cel puţin 40% din volumele de gaze, începând de anul viitor.
Jude a precizat că Ministerul Energiei intenţionează să modifice legislaţia principală din sectorul de gaze naturale, astfel încât să fie instituită obligaţia de tranzacţionare, de către producători şi furnizori, a unei cantităţi minime de gaze naturale pe pieţele centralizate.
‘Ministerul Energiei intenţionează să promoveze adoptarea unor modificări legislative ale Legii 123 (Legea 123/2012, legea cadru a energiei electrice şi a gazelor naturale – n.r.) care să asigure stimularea tranzacţiilor pe pieţele centralizate şi care va asigura, pe cale de consecinţă, premisele necesare formării unui preţ real al gazelor naturale în România’, a susţinut Jude.
Oficialul ministerial a mai arătat că, în prezent, doar 1,5% din totalul consumului din România este tranzacţionat pe pieţele centralizate, iar restul de 98,5% prin contracte bilaterale.
‘Ne dorim o îmbunătăţire a tranzacţionării pe pieţele centralizate. Fără a avea produse standard şi non-standard, produse care să ne asigure punerea în aplicare a instrumentelor spot, futures şi forward, ne va fi greu să asigurăm premisele unui model de piaţă fezabil. Aceste instrumente sunt necesare inclusiv pentru echilibrarea comercială a sistemului naţional de transport. Fără aceste instrumente şi produse, cu siguranţă dezvoltarea pieţelor centralizate ar fi mai anevoioasă’, a adăugat Jude.
La începutul lunii septembrie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara, într-un interviu acordat AGERPRES, că producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi ca, începând de anul viitor, să tranzacţioneze pe bursă cel puţin 40% din cantitatea comercializată, altfel vor primi amenzi semnificative care vor fi raportate la cifra de afaceri.
Ministerul Energiei pregăteşte o ordonanţă de urgenţă în acest sens, pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, care ar putea fi aprobată de Guvern în luna septembrie.
Ministrul a subliniat că, în acest fel, preţurile vor deveni transparente pentru toată lumea, iar pe piaţă vor intra mai mulţi jucători decât există în prezent, ceea ce va permite consumatorilor finali să obţină cel mai bun preţ. Aceasta va fi o adevărată reformă a sistemului, în condiţiile în care, în prezent, 98,5% din gaze sunt comercializate prin contracte bilaterale, contracte care au fost interzise pe piaţa de energie electrică.