Dificultăţile şi reformarea infrastructurii legate de apă şi apă reziduală în Bulgaria şi România au reprezentat principalele subiecte ale conferinţei organizate de BERD, în cooperare cu asociaţiile naţionale ale apei din Bulgaria şi România, ce s-a desfăşurat în oraşul bulgăresc Starosel.
Discuţiile s-au axat pe regionalizarea şi consolidarea operatorilor care asigură livrarea apei şi relaţiile lor cu asociaţiile de dezvoltare regională, implementarea directivelor UE, absorbţia fondurilor europene, tarifele şi strategiile din acest sector.
‘Evenimentul de astăzi este rezultatul iniţiativelor BERD de a promova cooperarea transfrontalieră dintre Bulgaria şi România. Sectorul apei a fost selectat ca fiind unul cu cele mai evidente sinergii şi vrem să aducem mai aproape operatorii serviciilor de apă pentru a împărţi lecţiile învăţate şi pentru a iniţia discuţii privind viitoarea cooperare. Scopul nostru este sprijinirea operatorilor serviciilor de apă din ambele state în eforturile lor de a îmbunătăţi infrastructura şi calitatea serviciilor, în beneficiul oamenilor’, a declarat Matteo Patrone, şeful BERD pentru România şi Bulgaria.
În România, BERD a finanţat 24 de operatori regionali de apă. Până acum, BERD a mobilizat peste două miliarde de euro din finanţarea UE în facilităţile României de apă şi apă reziduală.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.