Premierul Scoţiei: Theresa May face tot posibilul pentru a spune că vocea şi interesele Scoţiei nu contează

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a acuzat-o pe Theresa May că îi ignoră pe scoţieni în privinţa ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană după ce premierul britanic a declarat că Scoţia nu va avea drept de veto în ceea ce priveşte această decizie, relatează Reuters.
Economica.net - lun, 03 oct. 2016, 11:13
Premierul Scoţiei: Theresa May face tot posibilul pentru a spune că vocea şi interesele Scoţiei nu contează

Nicola Sturgeon, al cărei partid naţionalist nu exclude un nou vot privind independenţa Scoţiei, a scris pe Twitter că Theresa May ‘face tot posibilul pentru a spune că vocea şi interesele Scoţiei nu contează’. ‘Abordare ciudată din partea cuiva care vrea să ţină Marea Britanie unită’, a adăugat Sturgeon.

Theresa May, care spune că va declanşa procesul pentru părăsirea UE până în martie 2017, a precizat că preocupările Scoţiei vor fi luate în considerare.

Întrebată direct dacă Scoţia ar putea avea drept de veto în privinţa Brexitului, ea a declarat pentru BBC: ‘Marea Britanie va avea o poziţie în negocieri şi noi, ca guvern al Marii Britanii, vom negocia cu Uniunea Europeană’.

Scoţia, unul dintre cele patru teritorii componente ale Marii Britanii, a votat în proporţie covârşitoare pentru rămânerea în UE la referendumul din iunie, dar Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru ieşire.

Parlamentele regionale din Marea Britanie ar putea complica sau încetini ieşirea ţării din UE, în condiţiile în care competenţele lor asupra unei astfel de schimbări majore sunt neclare şi în care există o convenţie ca acestea să aibă un cuvânt de spus asupra chestiunilor care le privesc.

Avocaţii guvernului britanic au invocat faptul că nu este nevoie de acordul parlamentelor descentralizate din Scoţia, Irlanda de Nord sau Ţara Galilor pentru Brexit. Potrivit acestora, adunările reprezentative în cauză nu au competenţe asupra afacerilor externe, care ţin de guvernul britanic.

Un purtător de cuvânt al guvernului scoţian a declarat duminică că este improbabil ca Scoţia să aprobe o legislaţie care nu garantează accesul la piaţa unică pentru bunuri şi servicii, dar nu se ştie dacă Scoţia va avea vreun cuvânt de spus în acest proces.

Te-ar mai putea interesa și
Poziția Tesla pe piață, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania, aflată deja sub presiune?
Poziția Tesla pe piață, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania, ...
În vreme ce industria auto din Germania trece prin momente dificile, poziția Tesla pe piață este masiv schimbată după ce Donald Trump a obținut un nou mandat la Casa Albă, investitorii......
Scumpirile continuă şi nu se opresc până în 2026. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – BNR
Scumpirile continuă şi nu se opresc până în 2026. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi ...
Rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi va cunoaşte creşteri semnificative în ...
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă de politică monetară, 8 noiembrie 2024
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă ...
BNR - Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri, 8 noiembrie 2024, să menţină rata ...
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, însă ...