BCR a implementat o Directivă UE privind creditele ipotecare care oferă clienţilor anumite drepturi

Banca Comercială Română (BCR) a implementat, începând din data de 30 septembrie, Ordonanţa 52/2016 de adoptare în legislaţia românească a Directivei 17 privind creditele ipotecare, a declarat luni vicepreşedintele pe retail al băncii, Dana Demetrian, potrivit Agerpres. 
Economica.net - lun, 03 oct. 2016, 13:09
BCR a implementat o Directivă UE privind creditele ipotecare care oferă clienţilor anumite drepturi

‘Directiva 17 a fost transpusă în legislaţia naţională prin Ordonanţa nr. 52/2016 care a intrat în vigoare pe 30 septembrie 2016. Ordonanţa nu are caracter retroactiv, băncile rămân responsabile în identificarea unor soluţii sustenabile pentru clienţi. (…) Ordonanţa va acorda clienţilor informaţii corecte şi complete care pot fi comparabile de la o bancă la alta. BCR a implementat Ordonanţa încă din data de 30 septembrie ora 00:00’, a explicat luni Dana Demetrian.

Potrivit acesteia, Directiva 17 se aplică împrumuturilor garantate şi oferă clienţilor anumite drepturi. Dintre măsurile principale prevăzute de Directivă şi, implicit de Ordonanţa 52, reprezentantul BCR a menţionat obligaţia băncilor de a informa clienţii cu privire la variaţiile de curs valutar şi de dobânzi.

Totodată, actul normativ prevede limitarea dobânzilor penalizatoare în caz de restanţă, eliminarea dobânzii penalizatoare de la momentul începerii executării silite şi eliminarea comisionului de rambursare anticipată, inclusiv pentru creditele cu dobândă fixă. Până acum, pentru creditele cu dobândă fixă, banca putea percepe un comision de 1% din suma rămasă de plată (sau 0,5% pentru rambursarea în ultimul an de derulare). Pentru creditele cu dobândă variabilă, comisionul de rambursare anticipată a fost eliminat odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei 50/2010.

În ceea ce priveşte măsurile pre-contractuale, acestea prevăd, potrivit reprezentantei BCR, standardizarea ofertelor de credite garantate, astfel încât clienţii să beneficieze de oferte transparente şi complete, având posibilitatea de a le compara şi a o selecta pe cea mai bună dintre acestea. Totodată, potrivit noilor reglementări, evaluarea imobilului se va realiza de către evaluatori membri ANEVAR, dar nu va fi obligatoriu ca aceştia să fie agreaţi de bancă, ci clientul poate opta pentru un evaluator independent.

Astfel, reprezentanţii BCR au prezentat, în contextul directivelor UE privind serviciile financiare, şi soluţiile oferite de bancă propriilor clienţi de credite pentru reducerea costurilor.

Potrivit datelor băncii, aproximativ 200.000 de clienţi au beneficiat de aceste programe, începând cu 2009, prin refinanţări, restructurări sau ajustări de costuri.

‘O relaţie onestă între bancă şi client duce la găsirea unor soluţii sustenabile şi la o dezvoltare constructivă pentru ambele părţi. Ne-am asumat 10 angajamente cheie, iar rezultatele se traduc în beneficii clare pentru clienţi: transparenţă, protecţie, educaţie, costuri reduse’, a explicat Dana Demetrian.

Potrivit acesteia, volumul creditelor care au beneficiat de reduceri de costuri, în perioada menţionată, se ridică la 4,5 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...