Ro Agriculture Investment SICAV-SIF, un fond de investiţii deţinut de VP Bank, cea mai mare bancă independentă din Liechtenstein, a adus în ţară în ultimele luni, prin mai multe aporturi de capital din Luxembourg şi Olanda, peste 4,2 milioane de euro, indică informaţiile oferite de Registrul Comerţului.
Extrem de discret pe piaţa imobiliară, fondul de investiţii a ieşit puternic la cumpărături în România încă din 2013 când a încheiat mai multe contracte de vânzare tip lease-back (vânzare a unui activ pe termen lung şi inchirierea sa în regim de leasing) pe o suprafaţă de teren de aproximativ 4.800 de hectare, din care 3.200 de hectare în judeţele Galaţi şi Vaslui, iar restul în Timiş şi Arad, potrivit unui raport al companiei ce datează din 2013.
Achiziţiile au fost realizate la un preţ mediu de aproximativ 4.200 de euro/hectar, inclusiv cheltuielile fiscale, costuriile variind de la 2.000 de euro hectarul în localitatea Smârdan judeţul Galaţi, spre exemplu, la peste 5.700 în Pişchia, judeţul Timiş.
Contactaţi de ECONOMICA.NET reprezentanţi ai societăţii nu au dorit să ofere niciun detaliu despre activitatea din România şi nici despre planurile lor.
Probabil cea mai mare tranzacţie de teren din 2013
„De la unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din România și antreprenori agricoli am achiziționat în iulie 2013, în sistem lease-back (terenul se află în proprietatea Ro Agriculture Investment SICAV, dar cel care exploatează efectiv terenul este vânzătorul-n.red) aproape 3.000 ha în Vaslui și Galați. Prețul de achiziție (excluzând costurile de achiziție accidentale) s-a ridicat la 4.030 de euro pe hectar, iar taxa de leasing nominală indexată în funcție de inflație este de 200 de euro pe hectar. Această achiziție a fost în 2013, probabil, cea mai mare suprafață de tranzacție din România”, se arată în raportul fondului de investiţii.
Potrivit sursei citate, în luna septembrei 2013, compania a cumpărat prin acelaşi sistem 100 de hectare în localitatea Frumuşiţa judeţul Galaţi, pentru care a plătit 4.000 de euro pe hectar, iar în perioada august-octombrie a finalizat mai multe tranzacţii prin care a preluat 300 de hecatre în judeţul Timiş. Alte 188 de hectare din localitatea Beba Veche judeţul Timiş au fost achiziţionat tot la finele lui 2013, în timp ce la finele lui decembrie 2013 au preluat de la „un moşier danez” 673 de hectare „după negocieri îndelungate”. „Confirmăm prezenţa unei firme în Beba Veche” au declarat pentru ECONOMICA.NET locuitori din zonă. „La noi au 103 hectare arendate”, spun oficialii Primăriei din localitatea Pişchia.
Din datele companiei, la nivelul anului 2013, aproximativ 95,8% din terenurile deţinute erau arendate la un preţ mediu de aproximativ 180 de euro pe hectar, randamentul mediu brut fiind de 4,1%.
„Pe lângă calitatea înaltă și disponibilitatea terenurilor agricole, România oferă și alte avantaje, cum ar fi, de exemplu, securitatea juridică prin aderarea la UE și securitatea proprietății prin intermediul unui sistem de registru funciar existent. Datorită prețurilor, care încă se află mult sub prețurile medii ale UE, precum și îmbunătățirii continue a infrastructurii, terenul agricol din România are un potenţial atractiv”, se menţionează în raport motivele pentru care banca din Liechtenstein a investit pe plan local.