Brexit: Ford, Vauxhall şi Nissan majorează preţurile maşinilor în Marea Britanie

Ford Motor, Vauxhall (divizie a General Motors) şi Nissan sunt printre producătorii auto care au majorat preţurile pentru noile lor maşini fabricate în Marea Britanie, după ce lira sterlină s-a depreciat semnificativ în raport cu dolarul, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi de efectele negative economice şi financiare ale votului pentru Brexit, transmite Automotive News Europe.
Economica.net - joi, 06 oct. 2016, 08:40
Brexit: Ford, Vauxhall şi Nissan majorează preţurile maşinilor în Marea Britanie

Preşedintele General Motors Europa, Karl-Thomas Neumann, a anunţat că preţurilor modelelor Vauxhall vor creşte cu cel puţin 2%, dar majorarea nu va fi suficientă pentru a recupera banii pierduţi în urma deprecierii semnificative a lirei în raport cu euro. Miercuri, moneda britanică s-a depreciat cu aproape 0,4% faţă de euro, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2011.

‘Luăm şi alte măsuri, chiar ne gândim la reducerea producţiei’, a anunţat, săptămâna trecută, Karl-Thomas Neumann, la Salonul Auto de la Paris.

Tot la acest eveniment, directorul Nissan Europa pentru vânzări, Guillaume Cartier, a precizat că firma a majorat de la 1 octombrie preţurile maşinilor cu 1,5 – 2%. Acesta este ‘primul val’ al majorării preţurilor, iar al doilea va veni pentru a recupera banii pierduţi în urma deprecierii semnificative a lirei, a explicat Guillaume Cartier.

Luna trecută, producătorul auto american Ford a anunţat majorarea preţurilor cu 1,5%. Luna aceasta, producătorii auto niponi Honda şi Suzuki au crescut de asemenea preţurile. În iulie, Ford a estimat că Brexitul a costat deja compania 60 de milioane de dolari pe fondul din cauza deprecierii lirei sterline. Pentru acest an, Ford se aşteaptă la pierderi de 200 de milioane de dolari în Europa şi de 400 – 500 de milioane de dolari anul viitor.

Prima companie care a reacţionat la deprecierea lirei a fost PSA Peugeot Citroen, care la începutul lunii august a majorat preţurile cu aproximativ 2%.

Săptămâna trecută, şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a declarat că va opri noile investiţii în Marea Britanie dacă nu are garanţia că va primi compensaţii pentru tarifele impuse maşinilor fabricate în Marea Britanie, în eventualitatea unor negocieri dure privind Brexitul.

Nissan are o fabrică în Sunderland, care are 6.700 de angajaţi, iar la furnizorii acestei unităţi lucrează aproximativ 24.000 de persoane. La Sunderland sunt produse modelele Qashqai, Note, Juke şi Leaf. Anul trecut au fost produse aici 500.000 de vehicule, fiind cea mai mare fabrică auto din Marea Britanie, conform Nissan.

Analiştii apreciază că, în funcţie de rezultatele negocierilor, Brexitul ar putea avea ca rezultat noi tarife comerciale care vor afecta competitivitatea exporturilor de vehicule din Marea Britanie către UE şi restul lumii.

Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au înregistrat o creştere record în septembrie, datele sugerând o atenuare a incertitudinilor provocate de ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit).

Livrările au urcat cu 1,6% luna trecută, la 469.696 unităţi, pe fondul majorării cererii din partea companiilor, a anunţat miercuri Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Regatul Unit (SMMT). În topul celor mai bine vândute modele se află Ford Fiesta, Vauxhall Corsa, Volkswagen Golf, Ford Focus şi Nissan Qashqai.

Marea Britanie rămâne a doua mare piaţă auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, dar înaintea Franţei, Italiei şi Spaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat cu scopul de a răsturna rezultatul alegerilor......
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
Update: COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
Update: COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...