SF: Primul tren Alstom construit pentru România poate circula cu 160 km/oră doar pe 2% din reţeaua de cale ferată

Coradia Polyvalent, fratele mai mic al trenului care a atins recordul mondial de viteză, a fost expus marţi în premieră la Gara de Nord din Bucureşti. Primul tren construit de Alstom pentru România poate fi utilizat însă la viteza maximă posibilă pe căile ferate locale pe mai puţin de 2% din reţea.
Economica.net - mar, 11 oct. 2016, 20:54
SF: Primul tren Alstom construit pentru România poate circula cu 160 km/oră doar pe 2% din reţeaua de cale ferată

Alstom a prezentat marţi în Gara de Nord trenul Coradia Polyvalent, ce va fi livrat CFR SA pentru testarea liniei de cale ferată dintre Sighişoara şi Simeria, aflată în lucrări de modernizare.

Construit în aceeaşi uzină ca şi trenul care a atins recordul mondial în Franţa, de 574,8 km/oră, Coradia poate ajunge la o viteză de 200 de kilometri/oră, peste nivelul de maxim160 kilometri/oră posibil în România.

Deşi îşi doreşte un asemenea tren în flota sa, CFR Călători nu are deocamdată bani să îl cumpere. Mai mult, nici infrastructura feroviară nu este dezvoltată suficient pentru a permite călătorii cu trenul la 160 km/oră.

Reţeaua de căi ferate din România are o lungime totală de 20.000 kilometri de linii, fiind a şaptea reţea ca mărime din Uniunea Europeană, potrivit CFR SA.

Doar 360 de kilometri, adică sub 2% din reţeaua totală, au fost modernizaţi pentru a permite deplasarea trenurilor la această viteză. Tronsoanele de cale ferată unde trenul poate circula cu 160 km/oră sunt Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Predeal.

Alţi 210 km de cale ferată sunt în curs de modernizare pentru viteza de 160 km/h în Transilvania, pe traseul Coridorului IV paneuropean feroviar. Conform presei locale, din această toamnă se va putea circula cu viteză maximă pe tronsonul Frontieră-Curtici-Arad, lung de 41 kilometri. Lucrări de modernizare au loc şi pe tronsonul Simeria-Sighişoara, unde va fi testat noul tren Alstom.

De asemenea, pe lângă tronsoanele din coridorul paneuropean, a căror modernizare este finanţată din fonduri europene, CFR SA urmează să scoată la licitaţie reabilitarea a încă 200 de kilometri, prin corectarea zonelor cu restricţii de viteză.

Prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine

Întrebaţi cât costă trenul cu patru vagoane, adus marţi în premieră la Gara de Nord, reprezentanţii Alstom au spus că preţul variază între şase şi nouă milioane de euro. La comentariile jurnaliştilor, cum că preţul ar fi cam piperat, oficialii companiei au spus că la licitaţiile din Europa, preţul mediu pe un vagon este între 1,3 şi 1,5 milioane de euro.

Pe principiul că „suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine”, reprezentanţii Alstom mai spun că ar trebui să ne uităm şi la costul de operare. „Coradia poate funcţiona minimum 30 de ani fără reparaţii capitale. Trebuie să ne referim la cost de operare/kilometru, la consumul de energie, la costurile de mentenanţă şi la fermitatea subsistemelor critice”, spune Gabriel Stanciu, Managing Director Alstom România, Bulgaria & Republica Moldova.

Printre avantajele de care dispune noul tren se numără capacitatea de autodiagnoză, „predictive mentenance”, prin care anunţă singur la depou ce trebuie făcut dacă se defectează ceva.

De asemenea, acesta rămâne intact în caz de coliziune frontală la o viteză de până la 50 kilometri/oră, potrivit reprezentanţilor companiei.

Primul tren Alstom produs pentru România poate circula atât pe linii electrificate cât şi neelectrificate. Deşi trenul este construit în Franţa, amenajările interioare vor fi proiectate şi realizate în totalitate în România. Acesta va putea fi utilizat de CFR SA exclusiv pentru testarea căilor ferate de mare viteză în următorii 40 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Tranzacțiile cu unități individuale au fost mai multe anul acesta decât în 2023. Creșterea este de 8% pentru primele 11 luni din acest an, potrivit calculelor Economica.net pe baza datelor de......
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ...
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după ...
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...