‘Conform unui raport din 2015, numărul de tranzacţii dubioase a crescut 30% în 2015 faţă de anii precedenţi, 84% dintre aceste rapoarte fiind transmise de către bănci. Finanţarea terorismului şi spălarea de bani sunt infracţiuni tot mai bine cunoscute de către bănci, iar asta înseamnă că avem măsuri de contractare din ce în ce mai eficiente şi sistemul bancar este din ce în ce mai bine implicat pentru a combate aceste fenomene’, a spus Davidescu, la seminarul ‘Protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene: Recuperarea banilor şi a bunurilor din ţările terţe în cazurile de fraudă fiscală’, organizat la Bruxelles.
În contextul Panama Papers, BNR crede că este necesară o cooperare pe plan internaţional pentru combaterea acestor fenomene.
‘În contextul Panama Papers, considerăm că ar fi necesară o cooperare pe plan internaţional pentru a contracara aceste fenomene. BNR a luat deja măsuri pentru a evalua expunerea imediată a băncilor noastre la riscurile asociate cu participarea anumitor clienţi la activităţi offshore sau cu conturi offshore sau alte legături cu aceste jurisdicţii offshore’, a mai arătat oficialul BNR.