‘Germania este şi va rămâne partenerul economic numărul unu al României. Pentru aceasta, este nevoie, la fel ca în întreaga Europă, şi aici să existe o stabilitate financiară. România trage din greu pentru aceasta şi suntem conştienţi de eforturile sale. La nivelul Europei trebuie luate picioarele de pe frâna investiţiilor, iar România a luat deja un picior. Acum trebuie să fie luat şi al doilea picior. Este drept, companiile se supără uneori pe birocraţie, pe modul de organziare a unor licitaţii, pe răspunsurile nu tocmai prompte din partea Justiţiei. Asta poate speria investitorii noi şi este în interesul României să ia măsurile corespunzătoare’, a precizat Andreas Von Mettenheim.
Potrivit diplomatului german, investitorii sunt interesaţi ca România să nu poată fi depăşită de alte ţări în ceea ce priveşte costul mâinii de lucru şi doreşte ca în ţara noastră să se dezvolte un sistem de învăţământ profesional, prin care firmele germane să poată găsi mâna de lucru bine specializată.
‘Dorim să sprijinim în continuare creşterea schimburilor comerciale, atât în domenii tradiţionale, precum protecţia mediului, automobile şi comerţul cu amănuntul, dar şi în altele noi, mai ales în domeniul energiei. Vrem un parteneriat de la egal la egal pentru a dezvolta aceste relaţii economice şi cerem guvernului să ne sprijine în acest sens’, a spus noul director general al CCIRG, Sebastian Metz.
În acest context, preşedintele CCIRG, Radu Merica, a precizat că în anul 2012 structura pe care o conduce se va subordona atât intereselor oamenilor de afaceri germani, precum şi promovării produselor româneşti în Germania.
‘România nu este bună numai pentru producţia de bază. Avem un potenţial creativ, putem vinde produsele noastre în Germania, pentru că omenirea are nevoie, indiferent de crize, de mâncare şi îmbrăcăminte, iar aici putem produce competitiv’, a spus Radu Merica.
‘Obiectivul fundamental al guvernului este ca în 2012 să continuăm creşterea economică începută în 2011. România vine după trei ani grei de criză economică şi acum este momentul să întoarcem către români beneficiile eforturilor făcute’, a precizat premierul Emil Boc.
Potrivit acestuia, România oferă investitorilor stabilitate şi predictibilitate pentru investiţii. Pentru anul 2012, unul dintre principalii piloni pentru dezvoltarea economică va fi parteneriatul public-privat în domenii precum energie, infrastructura rutieră, agricultură, turism şi sănătate.
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), înfiinţată în septembrie 2002, numără în prezent peste 500 de firme membre, fiind cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România.