Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri la Consiliul European

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, pe a cărei agendă figurează teme precum migraţia, politica comercială şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, în special cu Rusia.
Economica.net - joi, 20 oct. 2016, 05:34
Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri la Consiliul European

Referitor la relaţia cu Federaţia Rusă, şeful statului a declarat, miercuri, că va susţine la Consiliul European importanţa menţinerii unităţii UE pe baza principiilor comune agreate.

‘În cadrul reuniunii, probabil în a doua zi, vom aborda şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, unde accentul se va pune pe relaţia cu Federaţia Rusă. Cu privire la acest subiect, voi susţine importanţa menţinerii unităţii Uniunii pe baza principiilor comune agreate. (…) Acestea se referă la implementarea completă a înţelegerilor de la Minsk, consolidarea relaţiilor cu partenerii estici şi alţi vecini ai Uniunii Europene, consolidarea rezilienţei Uniunii, în particular, în contextul securităţii energetice, a ameninţărilor hibride şi ale comunicării strategice, necesitatea unei angajări selective cu Rusia, nu doar pe aspecte de politică externă, şi voinţa de a sprijini mai mult societatea civilă din Rusia de a se angaja şi investi în contacte, schimburi de vederi şi politici circumscrise contactelor interumane’, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a arătat că relaţia cu Federaţia Rusă va fi discutată şi din perspectiva situaţiei din Siria, context în care a anunţat că va susţine necesitatea unei implicări responsabile pentru găsirea unor soluţii durabile la această criză.

‘După părerea noastră, este nevoie de încetarea de urgenţă a bombardamentelor nediscriminatorii din Alep şi, în general, de încetarea imediată a ostilităţilor din Siria şi crearea condiţiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare. Se impune, totodată, reluarea procesului politic de negociere, care în niciun caz nu poate fi înlocuit de o soluţie militară’, a subliniat Iohannis.

Despre gestionarea migraţiei, şeful statului a arătat că se va discuta cu privire la stadiul implementării Parteneriatelor de mobilitate încheiate între UE şi state terţe, precum Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Etiopia.

‘Eu voi arăta, în cadrul reuniunii, că România sprijină valorificarea potenţialului acestor Parteneriate de mobilitate. Noi credem că ele au beneficii directe pentru o mai bună gestionare a fenomenului migraţiei şi, în acelaşi timp, îmbunătăţesc perspectiva economică a acestor state. Eu cred că este vital să îmbunătăţim considerabil modul de alocare a asistenţei pentru dezvoltare pentru astfel de ţări. Putem să ajutăm ţările partenere să-şi gestioneze migraţia mai eficient şi, de asemenea, să le stimulăm să coopereze mai bine în privinţa readmisiei migranţilor, o chestiune foarte sensibilă, care este rezolvată doar în relativ puţine cazuri’, a arătat preşedintele Iohannis.

Un alt subiect ce va fi discutat la Consiliul European priveşte politica comercială. Şeful statului a menţionat că se va discuta despre stadiul negocierilor privind Acordul transatlantic de comerţ şi investiţii, Acordul economic şi comercial dintre UE şi Canada şi revizuirea instrumentelor de apărare comercială ale Uniunii.

Preşedintele Iohannis a declarat că, în cazul se va ajunge la o înţelegere rezonabilă cu Canada în privinţa liberalizării vizelor pentru români, România îşi va retrage rezervele legate de Acordul CETA.

‘Referitor la Acordul cu Canada, Acordul CETA, sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea liberalizării vizelor pentru români şi, dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord’, a spus Iohannis.

Înainte de participarea la Consiliul European, şeful statului va avea joi o întâlnire cu premierul britanic, Theresa May.

‘Vom avea o discuţie legată de chestiuni care ne preocupă – şi probleme europene, şi probleme bilaterale. Pentru mine, tema principală va fi legată de soarta românilor din Marea Britanie’, a precizat Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...