Doar 9,4% din populaţia adultă a României este considerată obeză, acesta fiind cel mai mic procent dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, departe de media de 15,9%, de la nivelul întregului bloc comunitar, se arată într-o cercetare recentă a Eurostat, serviciul de statistică al Comisiei Europene.
Calculul a fost făcut pe baza indicelui de masă corporală pentru adulţi (BMI-Body Mass Index), precizează serviciul de statistică al Comisiei Europene. O persoană este considerată obeză dacă acest indice depăşeşte 30.
România stă extraordinar de bine pe segmentul de vârsta 18-24 de ani, unde doar 1,2% din populaţie este considerată obeză, un procent de peste patru ori mai mic decât media comunitară (5,7%). Este cel mai mare decalaj între noi şi restul Europei.
Pe grupa de vârstă 25-34 de ani, procentul de la noi este de 4,8%, faţă de 9,9%, cât este media UE; pe segmentul 35-44 de ani, procentul persoanelor obeze este de 7,2% la noi, faţă de 14,2% media europeană; pe grupa 45-64 de ani, procentul din România este de 12,6%, faţă de 19,6%, cât este media europeană; pe segmentul cuprins între 65 şi 75 de ani procentul este la noi de 16%, faţă de 22,1%, iar pe grupa de vârstă de peste 75 de ani, procentul este în România de 11,4%, faţă de 17,3%, media europeană.
Tot ca o diferenţă majoră faţă de media europeană, în România sunt mai multe femei obeze decât bărbaţi obezi, în condiţiile în care la nivel european este invers. La noi, bărbaţii obezi reprezintă 9,1% din populaţia adultă masculină, iar femeile 9,7% din populaţia adultă feminină. Media europeană este de 16,1% pentru bărbaţi şi 15,7% pentru femei.
Alături de România, statele europene cu cel mai procentaj al populaţiei obeze sunt Italia, Olanda şi Belgia, iar statele cu cei mai mulţi obezi sunt, în ordine, Malta (26% din populaţia adultă), urmată de Letonia, Ungaria şi Estonia.
Iată clasamentul obezităţii în Europa: