Potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii, pentru achiziţia de terenuri agricole, fermierii vor putea beneficia de garantarea a până la maximum 70% din valoarea creditului acordat de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole. Până acum, potrivit OUG 43/2013, se acordau garanţii de cel mult 50% din valoarea creditului.
De asemenea, fermierii care vor să acceseze credite pentru finanţarea producției agricole și a investiţiilor în domeniul agricol, altele decat cele finanțate din PNDR 2014-2020, primesc garanţii de la stat pentru cel mult 80% din valoarea creditului. Procentul este acelaşi şi pentru cei ce au nevoie de credite pentru a co-finanţa proiecte susţinute financiar prin programul PNDR 2014 – 2020.
Pentru a beneficia de garanţii de stat, fermierii persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale trebuie să achite un comision care, potrivit proiectului de OUG, va fi redus faţă de nivelul actual de 3,8% plătit de mare parte a beneficiarilor. „Comisionul de garantare prevăzut în Comunicarea CE 155/2008 de 3,8% nu mai este unul suportabil de către aceștia și nu se mai stimulează accesul acestora la finanțare, iar aceste entități dețin o pondere însemnată în agricultură. Măsura propusă are în vedere diminuarea comisioanelor de garantare pentru aceste categorii de beneficiari prin instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale pentru perioada 2014 – 2020 (2014/C 204/01), aprobată prin Hotărâre a Guvernului. Schema de ajutor de stat se aplică după decizia favorabilă a Comisiei Europene.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Fond pentru microcredite
Potrivit proiectului de act normativ, în vederea stimulării dezvoltării clasei de mijloc la sate se constituie la dispoziţia Ministerului Agriculturii pentru acordarea de microcredite în agricultură un fond. Acesta va permite acordarea de microcredite de cel mult 15.000 de euro per beneficiar pentru realizarea de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din PNDR. De asemenea, pentru achiziționarea de animale, beneficiarii vor putea accesa cel mult 350.000 euro, iar pentru realizarea producţiei agricole se acordă până la maximum 25.000 euro/beneficiar. Aceste microcredite se pot acorda persoanelor fizice care dețin atestat de producător, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale, persoanelor juridice, inclusiv grupurilor de producători și cooperative.
Fermierii români care sunt beneficiarii acestui act normativ trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, reglementate prin lege, care privesc standarde pentru evitarea eroziunii solului, standarde pentru menţinerea structurii solului şi standarde pentru menţinerea suprafeţei existente de pajişti permanente.