‘Iată dosarele pe care noi le-am identificat că ar putea face parte din agenda Consiliului pentru 2019. Cu siguranţă este vorba de cadrul financiar multianual 2021 – 2027. Este un dosar foarte amplu şi aici putem asista la modificări de abordare, la o modificare a politicilor clasice de coeziune. Obiectivul final rămâne procesul de integrare economică. A fost o întrebare: Europa cu o viteză sau cu două viteze? O Europă cu o viteză, cu o adâncire a procesului de integrare pentru toată lumea. Aceasta este opinia României şi noi pentru asta milităm’, a explicat luni Dragu, în cadrul dezbaterii ‘Start pentru 2019, România la preşedinţia Consiliului UE’.
Potrivit acesteia, un alt dosar foarte important pentru acea perioadă este legat de consolidarea Uniunii Economice şi Monetare.
Totodată, temele legate de domeniilor financiare, cum ar fi Uniunea Pieţelor de Capital, sectorul bancar, dar şi cel al pensiilor private, se vor afla pe masa Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019.
De asemenea, domeniul impozitării este unul de interes pentru întreaga piaţă unică. ‘Am identificat un domeniu de interes, acela al impozitării, şi aici în special sistemul TVA. Aceasta este singura taxă armonizată la nivel european, dar procesul este în continuare rafinat. Un subiect va fi, probabil, acela al TVA pentru comerţul electronic, care nu este armonizat la nivelul Uniunii şi care capătă amploare din ce în ce mai mare’, a mai spus Dragu.
Alte posibile teme vor fi cele legate de combaterea fraudelor în domeniul fiscal, inclusiv în domeniul TVA.
‘Au fost foarte foarte multe discuţii pe această temă, a fost şi o directivă aprobată recent, dar interesul pentru combaterea fraudelor fiscale este unul foarte mare’, a mai spus ministrul Finanţelor.
Referitor la pregătirile pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, la nivelul MFP a fost înfiinţat, la începutul acestui an, un departament special care încorporează ‘resursele care au de-a face cu procesul european’, a explicat Anca Dragu.
Departamentul este condus de secretarul de stat Elena Georgescu, care se ocupă de toate afacerile europene la MFP.
‘Acest departament analizează dosarele care pot apărea pentru 2019, astfel încât să fim foarte bine pregătiţi, să avem o imagine în detaliu şi să putem conduce aceste medieri în cadrul preşedinţie’, a precizat Dragu.