‘În comparaţie cu Polonia, România are în continuare o incidenţă a insolvenţelor la 1.000 de firme active de peste trei ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional, cu 23 de insolvenţe la 1.000 de firme active, fiind pe a doua poziţie (după Serbia) din acest punct de vedere. Comparaţia cu Polonia (cel mai sustenabil model din acest punct de vedere) este elocventă, aceasta înregistrând de aproape patru ori mai multe companii active decât România, dar sub 1.000 de companii insolvente în fiecare din ultimii zece ani. Numărul companiilor insolvente din România, într-un singur an, este aproape egal cu totalul insolvenţelor deschise în Polonia în zece ani’, a spus Guda.
Potrivit unui comunicat de presă al Coface România, remis, marţi, AGERPRES, companiile din Polonia continuă să beneficieze de un mediu macroeconomic pozitiv, cu o cerere internă şi externă puternică.
‘Creşterea lentă experimentată în acest an a apărut ca urmare a investiţiilor mai slabe (care au scăzut cu 3,6% de la an la an, în prima jumătate a lui 2016). Acesta este, parţial, rezultatul lent al investiţiilor cofinanţate de UE, alocate în noul buget. Alţi factori au fost riscurile interne şi externe, incluzând posibile amendamente legale, fluctuaţiile în ratele de schimb şi eventualele consecinţe ale Brexit-ului’, se arată în document.
Acesta mai arată că datele privind structura economiei Poloniei arată un consum privat ce contează mai mult în ponderea PIB-ului nominal decât exporturile – consumul gospodăriilor reprezentând 58% din PIB-ul anului trecut. Economia Poloniei încetineşte anul acesta, chiar dacă rata de creştere rămâne rezonabilă: 3,2% în 2016, faţă de 3,6% în 2015, informează Coface.