„Reforme importante au avut loc în acest an şi acestea constituie temelia pentru o creştere economică solidă în viitor. Prognozele arată o creştere în jur de 4% sau chiar peste 4% pe termen mediu. În cazul investiţiilor, prognozăm o creştere de 7%, ca medie anuală, în timp ce exporturile, până în 2020, vor creşte cu o rată medie anuală de 9%’, a precizat, miercuri, Anca Dragu, în conferinţa ‘România: oportunităţi de investiţii într-o economie globală plină de provocări’.
Potrivit acesteia, există şi riscuri la adresa economiei româneşti, atât externe, cât şi în plan intern.
‘Desigur, există şi riscuri – şi nu le ignorăm – atât din plan extern, cât şi interne. Vedem un risc moderat legat de Brexit şi, de asemenea, un risc moderat legat de o creştere economică mai redusă decât cea anticipată în cazul anumitor parteneri comerciali ai României, dar şi riscuri legate de apropierea României de zone de conflict. Pe plan intern, riscurile sunt legate de faptul că cererea internă este mai mare decât oferta internă, de întârzierile în implementarea reformelor structurale şi de eventualitatea unor blocaje în finanţarea proiectelor de investiţii. Din toate aceste motive, considerăm că am pus bazele unei creşteri puternice şi am întreprins măsuri proactive pentru a limita aceste riscuri’, a explicat ministrul Finanţelor.
În context, Anca Dragu a reamintit performanţele înregistrate de economie în acest an, respectiv o creştere economică de 5,2% în primul semestru, cea mai mare din UE, majorarea investiţiilor în aceeaşi perioadă cu 7,4%, investiţii străine directe de 2,7 miliarde de euro în primele opt luni ale anului, cea mai mare valoare de după criză, şi avansul de 6,6% al exporturilor către ţările membre ale UE, tot la opt luni, printre cele mai mari dinamici din UE.