Cioloş: România trebuie să reducă treptat dependenţa de asistenţă tehnică şi expertiză externe

România trebuie să găsească pentru anii următori, şi cu sprijinul Băncii Mondiale, modalitatea de creştere a capacităţii interne de reformă a administraţiei publice în scopul reducerii treptate a dependenţei de asistenţă tehnică şi expertiză externe, a declarat marţi premierul Dacian Cioloş.
Economica.net - mar, 01 nov. 2016, 11:28
Cioloş: România trebuie să reducă treptat dependenţa de asistenţă tehnică şi expertiză externe

‘O dezvoltare sustenabilă are nevoie şi de o schimbare de metodă în privinţa căreia parteneriatul cu Banca Mondială are un rol esenţial. În Memorandumul de cooperare cu Banca Mondială aprobat de Guvern la începutul lui 2016 şi care se aplică pentru următorii ani până în 2022 există şi măsuri dedicate reformei guvernanţei publice care să ne ajute să dezvoltăm o capacitate reală de coordonare şi planificare strategică la nivelul administraţiei publice. Şi aici este vorba exact de acea legătură între abordarea vizionară şi strategică şi măsurile care se iau de implementare în diferite politici publice. Şi aici aş vrea să subliniez şi faptul că în această evoluţie pe care a cunoscut-o şi România şi pe care a cunoscut-o şi Banca Mondială (…) cred că împreună trebuie să găsim modalitatea prin care să creştem capacitatea internă de reformă a administraţiei publice şi să reducem treptat, treptat, dependenţa de asistenţă tehnică şi de expertiză externă’, a afirmat Cioloş, marţi, la Palatul Cotroceni, la evenimentul de aniversare a 25 de ani de parteneriat între Grupul Banca Mondială şi România.

Premierul a adăugat că este şi în continuare nevoie de asistenţă, de expertiză externă, dar este important ca acestea ‘să însoţească procesul de evoluţie, de dezvoltare a României şi nu să înlocuiască capacităţi de expertiză, de abordare vizionară care trebuie internalizate în administraţia publică’.

‘Avem nevoie să lăsăm cârja deoparte şi să începem să mergem singuri, având în continuare nevoie de sfaturi, având în continuare nevoie de schimb de experienţă, de bune practici, dar e important ca această capacitate de expertiză vizionară de legătură între abordarea strategică şi abordarea măsurilor pe termen scurt să fie internalizate în administraţia din România. Şi aici avem nevoie de sprijinul, de expertiza, de experienţa Băncii Mondiale pentru a ne ajuta să facem în aşa fel încât asistenţa tehnică furnizată de Banca Mondială să vină în complementaritate cu dezvoltarea unei capacităţi interne a României din acest punct de vedere. În această perspectivă de a transforma România dintr-un beneficiar de asistenţă într-un furnizor de asistenţă ne aflăm astăzi, aş spune, într-o etapă de tranziţie, de la beneficiar la donator emergent pentru statele în curs dezvoltare’, a declarat Dacian Cioloş.

El a amintit că în luna octombrie Parlamentul a adoptat o lege propusă de Guvern care va reglementa acţiunile de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară. ‘Prin această lege ne propunem tocmai dezvoltarea unei agenţii a României de cooperare pentru dezvoltare în cadrul MAE care să asigure atât planificarea politică în domeniul cooperării internaţionale pentru asistenţă umanitară, cât şi implementarea acesteia’, a explicat prim-ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde pe o suprafata de 3400 mp și va fi complet deschis la începutul lui 2025....
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...