Iohannis: Agricultura poate deveni un veritabil motor de creştere economică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că agricultura poate deveni un veritabil motor de creştere economică, subliniind că, potrivit cifrelor, România a avut un an agricol bun.
Economica.net - mie, 02 nov. 2016, 10:49
Iohannis: Agricultura poate deveni un veritabil motor de creştere economică

‘România are un potenţial agricol imens şi ar trebui să fim cu toţii interesaţi de soarta agriculturii, de perspectivele de dezvoltare a acesteia. (…) Tocmai am vizitat o parte a Târgului INDAGRA şi pot să vă spun că există semne bune pentru agricultura noastră, care poate să devină un veritabil motor de creştere economică, atât prin performanţă, cât şi prin competitivitate’, a spus Iohannis, la dezbaterea ‘Preşedintele României în dialog cu agricultorii’, organizată în cadrul INDAGRA.

Şeful statului a precizat că pentru un parcurs sustenabil agricultura are nevoie de investiţii, de cercetare aplicată, de maşini şi utilaje de ultimă generaţie, de tehnici şi tehnologii moderne.

El a indicat că, potrivit cifrelor, România a avut un an agricol bun, deşi au fost şi probleme, unele cauzate de condiţiile climatice.

‘Pentru prima dată, producţia medie de grâu a României a depăşit 4,1 tone la hectar. Acest rezultat bun arată că s-a înţeles că agricultura modernă cere investiţii în tehnici şi în tehnologii moderne, care aduc nemijlocit productivitate’, a afirmat Iohannis.

El a adăugat că mulţi fermieri au crescut la nivelul de agricultură performantă, precizând că fondurile europene au contribuit şi ele la acest rezultat.

‘Este remarcabil faptul că au fost achitate, până acum, peste 3,4 miliarde de euro doar în acest an. O sumă imensă, o sumă care, cu siguranţă, a contribuit la rezultatele bune’, a arătat Iohannis.

În opinia sa, pentru a fi mai competitivă în dinamica pieţei actuale, România ar trebui să aibă investiţii mai consistente în sectorul procesării.

‘Nu este suficient doar să producem, adică să avem recolte bune. Este esenţial să şi creăm, adică să generăm valoare adăugată ridicată. Aceasta înseamnă să avansăm pe lanţul procesării, pentru noi oportunităţi pe piaţă şi exporturi mai valoroase. Doar aşa putem inversa evoluţia actuală, cu importuri mari de produse agroalimentare, care au dus deficitul comercial pentru produse agroalimentare la aproape 15% din întregul deficit al României’, a explicat Iohannis.

El a evidenţiat că este important să fie identificate şi noi pieţe pentru produsele româneşti atât în interiorul, cât şi în afara Uniunii Europene.

‘Este limpede că promovarea produselor româneşti pe pieţele externe trebuie să fie un imperativ al dezvoltării agriculturii noastre. România are o tradiţie culinară bogată, vinuri de foarte bună calitate şi produse tradiţionale pe care merită să le facem cunoscute peste tot’, a declarat şeful statului.

Iohannis a subliniat că este momentul ca, prin voinţă politică, agricultura să devină o prioritate reală.

‘Haideţi să fim realişti, majoritatea problemelor nu sunt de ieri, de azi şi nu privesc doar agricultura. Avem întârzieri, aş spune, aproape istorice, a căror rezolvare nu ne mai permitem să o amânăm sau să o evităm’, a punctat şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii prahoveni avertizează, sâmbătă, asupra posibilităţii declanşării unor avalanşe, în condiţiile în care în ultimele zile a nins destul de mult la altitudini mari, iar......
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul Donald Tusk la alegerile prezidențiale din Polonia
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul ...
Primarul capitalei poloneze Varşovia, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat sâmbătă candidat la alegerile prezidenţiale ...
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Irlanda este pe cale să devină următoarea țară care se confruntă cu o amenințare majoră la adresa rețelei sale electrice ...
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice ...