Purtătorul de cuvânt citat a refuzat să ofere detalii suplimentare. Avocatul german Chan-jo Jun a depus în septembrie o plângere la procuratura din acest oraş din Bavaria şi a cerut ca directorii Facebook să fie obligaţi să se conformeze legislaţiei împotriva discursului bazat pe ură prin ştergerea postărilor rasiste sau care îndeamnă la violenţă pe reţeaua de socializare.
Regulile Facebook interzic postărilor cu caracter de intimidare, hărţuire şi ameninţare, însă criticii spun că reţeaua de socializare nu face suficient pentru a le aplica şi nu a oprit valul de postări rasiste şi de ameninţare în timpul afluxului de imigranţi în Europa.
Procurorii din Hamburg au respins la începutul acestui an o plângere similară a lui Jun pe baza că instanţa regională nu are jurisdicţia necesară deoarece operaţiunile europene ale Facebook îşi au sediul în Irlanda.
‘Există o viziune diferită în Bavaria’, a precizat într-un comunicat firma sa de avocatură, Jun Lawyers, din Würzburg, Bavaria.
‘În urma solicitării lui Jun, ministrul justiţiei din Bavaria, Winfried Bausback, a spus că viziunea din Hamburg este greşită şi că legislaţia germană se aplică totuşi în cazul unora dintre aceste încălcări’, se mai arată în comunicat.
În plângerea avocatului sunt menţionaţi Zuckerberg, care este fondatorul şi directorul executiv al Facebook, şi alţi nouă manageri ai companiei. Purtătorul de cuvânt al Facebook a refuzat să comenteze cazul.
Jun a adunat o listă de 438 de postări de anul trecut care au fost considerate necorespunzătoare, dar nu au fost şterse. Printre ele se numără unele care ar putea fi considerate cel mult declamaţii politice mai dure, dar şi exemple clare de discurs rasist şi apeluri la violenţă, inclusiv cu referire la genocidul din timpul nazismului.
În urma unor nemulţumiri publice şi a presiunii din partea politicienilor germani, Facebook a angajat în acest an un serviciu pentru monitorizarea şi ştergerea postărilor rasiste.