Înalta Curte a Angliei a decis săptămâna trecută că guvernul condus de May trebuie să obţină aprobarea parlamentului înainte de a invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona al UE, o lovitură pentru planurile prim-ministrului britanic de a lansa procesul de divorţ până la sfârşitul lunii martie 2017.
Consilierii lui May au anunţat că guvernul va contesta această decizie la Curtea Supremă. Theresa May este hotărâtă să pună în aplicare ceea ce ea numeşte ‘voinţa poporului’, în timp ce consilierii săi s-au declarat siguri că recursul va fi câştigat.
Potrivit surselor citate de Sky News, guvernul pregăteşte un proiect de lege care va trebui dezbătut în ambele camere ale parlamentului în cadrul unui proces care s-ar putea dovedi de durată.
Faptul că May vrea să se asigure că guvernul are prioritate în deciziile pe tema procesului de separare de Uniunea Europeană i-a înfuriat pe unii parlamentari. De altfel, unul dintre membrii partidului ei conservator, la putere, a demisionat săptămână trecută, fapt ce a adâncit divergenţele după referendumul din iunie.
În timp ce aceia care au făcut campanie să rămână în Uniunea Europeană speră că decizia instanţei va îndulci condiţiile de divorţ pentru Marea Britanie, militanţii pro-Brexit şi ziarele eurosceptice britanice i-au atacat pe judecători pentru ceea ce au numit o ‘trădare a votului’.
Duminică, May şi-a exprimat sprijinul pentru sistemul judiciar al Marii Britanii şi pentru presă, dar a insistat că ea este cea care va conduce ţara în procesul de ‘divorţ’ de UE. ‘În timp ce unii caută să ne lege mâinile în procesul de negocieri, guvernul va merge mai departe cu sarcina de a pune în practică decizia poporului britanic’, a declarat ea, citată într-un comunicat, înainte de a pleca într-o vizită axată pe chestiuni comerciale în India.