Alegeri SUA: Candidata democrată Hillary Clinton – fişă biografică

Primă doamnă a SUA (1993-2001), avocat şi profesor de drept, Hillary Diane Clinton (născută Hillary Diane Rodham), s-a născut la 26 octombrie 1947, la Chicago, Illinois. A absolvit Facultatea de Drept, la Yale University (1973).
Economica.net - mar, 08 nov. 2016, 11:26
Alegeri SUA: Candidata democrată Hillary Clinton - fişă biografică

În tinereţe, Hillary a activat în grupul de tineri al Partidului Republican şi s-a implicat în campania prezidenţialelor pentru candidatul republicanilor, Barry Goldwater (1964). A devenit membră a Partidului Democrat în 1968, scrie site-ul biography.com.

În perioada studenţiei, a activat în zona politică, lucrând pentru senatorul Walter Mondale (1971), implicându-se în campania electorală pentru candidatul democrat la prezidenţiale George McGovern (1972) şi fiind avocat al comitetului parlamentar de punere sub acuzare a preşedintelui Nixon, în timpul scandalului Watergate (1973-1974), potrivit site-ului hillaryclinton.com.

După absolvirea facultăţii a început să profeseze ca avocat, specializat în Dreptul copiilor. A devenit membră a Facultăţii de Drept a Universităţii din Arkansas, unde preda şi Bill Clinton (1975). La scurt timp, Hillary Clinton avea să se căsătorească cu acesta (11 oct. 1975), având împreună o fiică, Chelsea Victoria (27 febr. 1980).

A continuat să lucreze ca avocat pentru Rose Law Firm, în cadrul căreia a fost prima femeie asociat şi prima femeie partener. S-a implicat şi în campania electorală câştigătoare a lui Jimmy Carter (1976), timp în care Bill Clinton devenea procuror general. În 1977, a fost numită de către preşedintele Carter preşedinte al Legal Services Corporation.

A condus Comitetul Standardelor Educaţionale din Arkansas, în perioada 1979-1992, a fost fondator al ‘Avocaţii copiilor şi familiilor din Arkansas’ (Arkansas Advocates for Children and Families) şi a făcut parte din board-urile Spitalului de copii din Arkansas, Fondului pentru protecţia copiilor din Arkansas etc.

În anii 1988 şi 1991, ‘Jurnalul Naţional de Drept’ (‘The National Law Journal’) a numit-o unul dintre 100 cei mai de succes avocaţi din SUA. A devenit, odată cu alegerea soţului său în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, prima doamnă a ţării (1993-2001), implicându-se în campania electorală din 1992. După alegerea în funcţia de preşedinte, Bill Clinton a numit-o şef al Planului de îngrijiri medicale Clinton (1993-1994), pachet legislativ care însă nu a fost aprobat de Congres. A mai iniţiat Programul de asigurări de sănătate pentru copii şi Actul de adopţiuni ale copiilor, menţionează site-ul www.whitehouse.gov.

A obţinut două mandate de senator pe listele Partidului Democrat (2001-2009). În 2001, prin câştigarea primului mandat de senator, a devenit prima soţie a unui preşedinte care a obţinut o funcţie publică în timpul mandatului.

În 2007, şi-a anunţat intenţia de a candida din partea democraţilor la alegerile prezidenţiale din 2008. În cadrul competiţiei interne de partid, care a avut loc în acelaşi an, candidatul democraţilor a fost ales Barack Obama. La scurt timp, după ce Obama a devenit preşedinte, Hillary Clinton a fost numită secretar de stat (21 ian. 2009). În această calitate, a fost susţinătoarea mai multor iniţiative care au avut în centru drepturile omului, în general, şi drepturile femeilor, în special. Pe partea de politică externă, a condus eforturile diplomatice americane referitoare la Primăvara Arabă şi la intervenţia militară în Libia.

În cadrul Convenţiei Partidului Democrat din 27 iulie 2016, Hillary Clinton a fost desemnată oficial candidata partidului pentru alegerile prezidenţiale din 2016, fiind astfel prima femeie care candidează pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite din partea unui partid mare. Hillary Clinton s-a aflat în competiţie internă de partid cu senatorul Bernie Sanders, pe care l-a învins însă în cadrul alegerilor primare din 2 martie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă de politică monetară, 8 noiembrie 2024
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă ...
BNR - Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri, 8 noiembrie 2024, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunţat banca......
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, însă ...
Cum vede Erdogan sfârşitul războiului din Ucraina cu ajutorul lui Trump
Cum vede Erdogan sfârşitul războiului din Ucraina cu ajutorul lui Trump
Războiul din Ucraina s-ar putea încheia cu uşurinţă dacă administraţia americană, sub conducerea lui Donald Trump, ...
Electrica investește 87 mil. euro în construcția a două parcuri fotovoltaice. Decizie adoptată de acționari
Electrica investește 87 mil. euro în construcția a două parcuri fotovoltaice. Decizie adoptată de acționari
Grupul Electrica a obținut acordul acționarilor pentru construcția a două parcuri fotovoltaice în zona de vest a țării, ...