De altfel, Fitch a fost prima mare agenţie de rating care în luna mai a acestui an a decis să readucă Ungaria în categoria ‘investment grade’ (-recomandat pentru investiţii-n.r.), urmată de Standard & Poor’s şi Moody’s în lunile septembrie respectiv noiembrie.
Potrivit Fitch, ratingul Ungariei reflectă calitatea de ţară membră a Uniunii Europene, guvernanţa solidă, nivelul ridicat al PIB-ului per capita şi datoria externă redusă. Pe de altă parte, ratingurile Ungariei sunt constrânse de nivelul mare al datoriei publice, sectorul bancar slab şi un set de politici economice neortodoxe care ‘au dus la reducerea investiţiilor private şi au afectat potenţialul de creştere’.
Agenţia de evaluare prognozează că ritmul de creştere economică al Ungariei va rămâne limitat, comparativ cu cel al ţărilor vecine, dar va accelera de la 2,1% în 2016 la 2,6% în 2017 şi 2018, pe măsură ce noul ciclu de finanţare UE se va amplifica iar cererea internă va profita de progresele de pe piaţa muncii precum şi de pe urma politicilor fiscale şi monetare relaxante.
Fitch subliniază că o continuare a reducerii dezechilibrelor externe, un declin susţinut al datoriei statului ca procent din PIB precum şi îmbunătăţirea potenţialului de creştere, cumulat cu o îmbunătăţire a mediului de afaceri ar putea declanşa o acţiune pozitivă de rating. În sens contrar, o nouă creşterea a raportului datorie publică-PIB precum şi o deteriorare a cadrului de politică economică ar putea duce la o acţiune negativă de rating.