Preţurile alimentelor devin transparente. Consiliul Concurenţei lansează site-ul Monitorul Preţurilor pe 24 noiembrie

Consiliul Concurenţei va lansa pe 24 noiembrie Monitorul Preţurilor. Platforma online unde vor putea fi aflate preţurile produselor de bază comercializate de cei mai mari retaileri din industria alimentară va fi disponibilă pentru toţi clienţii interesaţi.
Economica.net - mar, 22 nov. 2016, 08:02
Preţurile alimentelor devin transparente. Consiliul Concurenţei lansează site-ul Monitorul Preţurilor pe 24 noiembrie

Consiliul Concurenţei va lansa pe 24 noiembrie Monitorul Preţurilor, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din piaţă. Platforma online unde vor putea fi aflate preţurile produselor de bază comercializate de cei mai mari retaileri din industria alimentară va fi disponibilă pentru toţi clienţii interesaţi.

În proiect au intrat toţi marii comercianţi alimentari cu excepţia discounterului german Lidl care are preţurile la zi pe propriul site.

„Vrem să creăm, preferabil cu cooperarea retailerilor, o platformă on-line, care va reprezenta un instrument de monitorizare a preţurilor, prin intermediul căreia clienţii vor putea afla unde găsesc mai ieftin produsele de care sunt interesaţi. În acest fel, se va crea o presiune concurenţială asupra magazinelor pentru a oferi preţuri din ce în ce mai bune”, declara, în vară, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Principala problemă cu care se confruntă autoritatea de concurenţă în acest caz este reticenţa marilor lanţuri de magazine de a se implica în proiect. Reprezentanţii acestora au sustinut de mai multe ori că Monitorul Preţurilor este greu de realizat, având în vedere că modificările de preţ pot apărea zilnic şi chiar de mai multe ori pe zi. În prezent, marii retailerii deţin aproximativ 60% din piaţa de comerţ din România.

„Retailerii consideră este complicat să furnizeze preţurile produselor pe care le comercializează. În cele din urmă, după mai multe multe întâlniri şi discuţii cu reprezentanţii fiecărui lanţ de magazine, aceştia au fost de acord cu realizarea proiectului”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Vrem ca proiectul să fie gata până la sfârşitul anului. Însă nu este un lucru uşor de făcut. Noi vom coordona proiectul, în parteneriat cu Guvernul prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), ne vom consulta cu Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii, dar şi cu un ONG, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor”, a spus Chiriţoiu.

În urma, deciziei Guvernului de a reduce, de la 1 iunie, TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, Consiliul Concurenţei a început o acţiune de monitorizare a preţurilor înainte şi după aplicarea acestei măsuri. Astfel, autoritatea de concurenţă urmăreşte preţurile a 18 produse din aproximativ 600 de magazine din comerţul tradiţional şi nouă retaileri: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Penny, Profi.

„Potrivit analizei făcute în lunile mai şi iunie, am observat că, în cazul comerţului modern, aproape întreaga reducerea de TVA s-a transmis preţurile alimentelor, acestea înregistrând o scădere de 12%. Acest fapt demonstreză că există o concurenţă puternică între marile lanţuri de magazine. În comerţul tradiţional, însă, scăderea preţurilor a fost de 9% şi e cumva logic având în vedere că între ele concurenţa nu este foarte intensă, iar o altă cauză ar putea fi evaziunea mare din sector”, a menţionat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Monitorul preţurilor, proiect gândit de Consiliul Concurenţei pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a compara ofertele retailerilor alimentari a intrat in faza probelor tehnice, a declarat, în iunie, Florin Căpăţână, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

„Acum se fac probele tehnice”, a declarat oficialul Asociaţiei. Într-o primă fază, Monitorul va funcţiona ca un proiect pilot exclusiv pentru Bucureşti, având în vedere că majoritatea lanţurilor de retail au preţuri care diferă de la magazin la magazin. Informaţiile se vor actualiza săptămânal şi este posibil ca, în cazul lanţurilor mari, să fie afişate preţurile dintr-un număr reprezentativ de magazine pentru lanţul respectiv.

„Aproape toţi membrii AMRCR vor fi prezenţi în Monitor”, mai spune Căpăţână. Oficialii Asociaţiei susţin însă că acest proiect nu îi ajută foarte mult, mai ales că presupune alocarea unor resurse umane şi logistice importante. „Acesta este un proiect opţional. Există şi retaileri care afişează preţurile pe site-ul propriu (Lidl n. red.). Pe noi nu ne ajută foarte mult. Presupune un aspect birocratic. Eforturile sunt mari”, a declarat şi Antoniu Radu, vicepreşedinte AMRCR.

Site-ul va compara financiar diverse coşuri-ţintă de consum din marele oraşe ale ţării, pe lanţuri de magazine, pentru ca cetăţeanul să fie informat în efectuarea deciziei de cumpărare.

Efectul unui astfel de proiect ar putea fi scăderea prețurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine. În Grecia, a avut ca rezultat, după trei luni de la implementare, o scădere a prețurilor cu 7%.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...