„În urma modificării componenţei Consiliului de Administraţie al Romgaz SA, ca urmare a adoptării hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr.10/15.11.2016, noul consiliul de administraţie, întrunit în şedinţa din data de 23 noiembrie 2016, a decis alegerea lui Dumitru Chisăliţă în funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie”, arată un anunţ al Romgaz, transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În aceeaşi şedinţă a fost modificată componenţa comitetelor consultative din cadrul consiliului de administraţie, Chisăliţă fiind totodată numit membru în comitetul de strategie.
În urmă cu două săptămâni, doi dintre membrii consiliului de administraţie al Romgaz, inclusiv Virgil Metea, actualul director general al companiei, au fost revocaţi din funcţie, ca urmare a alegerii membrilor board-ului prin aplicarea procedurii votului cumulativ.
Noii membri ai consiliului de administraţie, aleşi prin vot cumulativ, sunt: Marius-Aristotel Jude, Dumitru Chisăliţă, Florin Dănuţ Buzatu, Aurora Negruţ, Florin-Răzvan Stoicescu, Petrus Antonius Maria Jansen şi Gabriel – Sebastian Tcaciuc.
Cum Ministerul Energiei este cel mai mare acţionar al Romgaz, cu o participaţie 70%, poate impune orice decizie în AGA.
Până în prezent, Ministerul Energiei a propus metoda votului cumulativ doar la Oil Terminal Constanţa şi la Romgaz. Ministerul Energiei deţine cele mai bogate şi profitabile companii ale statului, între care se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz.
Profitul net al Romgaz a scăzut cu aproape 27% în primele nouă luni ale acestui an, până la 713,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.
Producţia de gaze a companiei a scăzut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, faţă de 4,13 miliarde metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut.
La 30 septembrie 2016, Romgaz avea 6.250 de angajaţi, mai puţini cu 1,6% faţă de perioada similară a anului trecut.
Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.
Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are în prezent o valoare de piaţă de 9,28 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.