Corpul de control al premierului: Ministerul Economiei trebuie să analizeze cum a ajuns Dac Air să execute silit statul

Corpul de control al premierului spune că este necesar ca Ministerul Economiei să efectueze o analiză detaliată a modalităţii în care societatea Dac Air SA a ajuns să execute silit statul român şi, în plus, ministerul să stabilească cuantumul prejudiciului probabil cauzat statului şi să sesizeze organele de urmărire penală.
Economica.net - vin, 09 dec. 2016, 16:52
Corpul de control al premierului: Ministerul Economiei trebuie să analizeze cum a ajuns Dac Air să execute silit statul

Potrivit unei sinteze publicate pe site-ul control.gov.ro al Corpului de control, pentru stabilirea modului în care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) ‘a apărat şi protejat interesele legale ale statului român, proprietar al acţiunilor executate silit, este necesar ca Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri să efectueze o analiză detaliată a modalităţii în care Dac Air SA a ajuns să execute silit statul român şi a cauzelor pentru care acelaşi stat român nu a reuşit să se înregistreze în calitate de acţionar şi să exercite atributele aferente calităţii de acţionar şi, totodată, să stabilească cuantumul prejudiciului probabil cauzat statului român, iar ulterior acestei evaluări să sesizeze organele de urmărire penală şi să informeze Corpul de control al prim-ministrului cu privire la rezultatele analizei şi demersurilor întreprinse’.

Corpul de control a desfăşurat, începând cu 31.10.2016, o acţiune de documentare în legătură cu modul de desfăşurare a relaţiilor comerciale dintre AAAS şi Dac Air, ‘care au condus la instituirea sechestrelor asupra acţiunilor societăţilor la care statul român are calitatea de acţionar’. Perioada supusă documentării a fost 1996 – prezent, se arată în documentul citat.

AAAS este o instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea Ministerului Economiei.

Potrivit Corpului de control, Convenţia-cadru 1345/08.11.1996, Contractul de cesiune 36/15.02.2000 şi Contractul de tranzacţie 17669/25.11.2004 ‘au fost încheiate în mod defectuos, conţinând clauze ambigue şi neclare, fapt ce a generat posibile prejudicii patrimoniului statului român’.

Corpul de control mai spune că participaţia Bancorex la Dac Air a fost preluată de BCR, iar ulterior, potrivit prevederilor OUG 18/2004, AAAS (fosta AVAS) a preluat toate drepturile şi obligaţiile BCR, astfel instituţia publică fiind obligată să achite participaţia fostei Bancorex la capitalul social al Dac Air.

Totodată, Corpul de control precizează că, potrivit unei sentinţe din 29.09.2010 a Tribunalului Bucureşti, Secţia a VI-a Comercială, rămasă definitivă şi irevocabilă, devenită titlu executoriu, AVAS (actuala AAAS) a fost obligată să plătească Dac Air 9.671.328 USD (cu titlu de prejudiciu efectiv suferit de Dac Air în perioada 01.01.2004 – 31.12.2004, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de efectuare a vărsămintelor, conform Convenţiei – cadru 1345), precum şi 256.512,54 lei (cheltuieli de judecată).

Până la 1.11.2016 au fost executate silit 23 de societăţi la care statul român deţine calitatea de acţionar, iar 179 societăţi (de asemenea, având ca acţionar statul român) se află, în prezent, în procedura de executare silită, precizează Corpul de control.

Conform sursei citate, din informaţiile de la Oficiul Registrului Comerţului, acţionarii cunoscuţi anterior ai Dac Air sunt, în mare majoritate, societăţi radiate/dizolvate, care deţin 91% din cota de participare la beneficii şi pierderi. De asemenea, ‘acţionarii actuali ai Dac Air SA şi, deci, beneficiarii sumelor încasate de aceasta prin executarea silită a unor societăţi cu capital de stat nu sunt cunoscuţi’, spune Corpul de control.

În sinteza citată se arată că AAAS nu este înscrisă în Registrul Acţionarilor Dac Air. ‘Lipsa înregistrării echivalează cu lipsa calităţii de acţionar al Dac Air SA pentru AAAS, prin prisma regimului legal al societăţilor pe acţiuni, cu consecinţa directă a prejudicierii statului român – neîncasarea dividendelor aferente cotei de 8% din capitalul social, din 2010 şi până în prezent’, spune Corpul de control.

Totodată, echipa care a efectuat controlul a propus transmiterea Notei de informare privind această acţiune de documentare către premier, care a dispus efectuarea verificării, se mai arată în sinteza citată.

Te-ar mai putea interesa și
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după România, și a lansat o platformă dedicată de televiziune cu plată cu......
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...