EBA: Pieţele ar putea avea dificultăţi în a absorbi obligaţiunile emise de bănci

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) susţine că ar putea fi dificil pentru pieţe să absoarbă obligaţiuni, în valoare de până la 276 miliarde de euro pe care băncile din Uniunea Europeană trebuie să le emită pentru a respecta normele destinate protejării contribuabililor de eventualele intervenţii în sprijinul băncilor, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 14:33
EBA: Pieţele ar putea avea dificultăţi în a absorbi obligaţiunile emise de bănci

Aceste obligaţiuni, denumite MREL (Minimum requirements for own funds and eligible liabilities), respectiv cerinţe minime de fonduri proprii şi pasive eligibile, ar urma să fie folosite la recapitalizare în cazul colapsului unei bănci, evitând astfel necesitatea ca guvernele să fie nevoite să achite nota de plată pentru salvarea băncilor, cum s-a întâmplat în timpul crizei financiare din 2007-2009.

‘Capacitatea pieţelor este incertă şi, la momentul actual, posibilele evoluţii nu pot fi evaluate în mod adecvat’, a apreciat EBA într-un raport publicat miercuri. În aceste condiţii, EBA este de părere că organismele de reglementare vor trebui să acorde băncilor timp suficient, având în vedere tensiunile care vor apărea pe pieţe de pe urma strângerii unui volum atât de mare de fonduri.

Cu toate acestea, EBA a estimat miercuri că necesităţile de finanţare ale celor mai importante 133 de grupuri bancare europene se situează undeva între 186 şi 276 miliarde de euro, un interval mult mai strâns decât cel de 133 – 790 miliarde euro conform estimărilor anterioare.

‘Principalul motiv pentru care intervalul este mult mai îngust decât în raportul nostru interimar este că am beneficiat de o imagine consolidată a băncilor şi am luat în considerare şi instrumentele emise de subsidiarele băncilor,’ a declarat Charles Canonne, responsabil din cadrul EBA.

Organismele europene de reglementare au avut probleme în a reconcilia cerinţele privind MREL cu cerinţele globale referitoare la capacitatea totală de absorbţie a pierderilor (TLAC). Autoritatea Bancară Europeană speră că propunerile sale cu privire la MREL, care nu sunt obligatorii, să se regăsească în procesul legislativ al Parlamentului şi Consiliului European în lunile următoare.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...