Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat, joi, cea de-a patra licitaţie în cadrul proiectului de trecere la televiziunea digitală, vizând alocarea celor două multiplexuri naţionale, 26 de multiplexuri regionale şi 18 multiplexuri locale de televiziune digitală terestră rămase nealocate până acum, potrivit unui comunicat al ANCOM.
Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa. Prin intermediul fiecarui multiplex national se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.
Alocarea multiplexurilor se face prin procedura de selectie competitiva. Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia poate continua cu o runda de alocare in care multiplexurile unde sunt posibile mai multe alocari vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor.
Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet si 10.000 euro. Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie 2014.
Ofertele câştigătoare vor fi anunţate în februarie 2017.
Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani. Castigatorii pot lansa serviciile imediat dupa obtinerea licentei din partea ANCOM si vor avea obligatia de a pune in functiune 36 de emitatoare in termen de 2 ani de la obtinerea licentei pentru multiplexurile nationale, respectiv un emitator in termen de 1 an pentru multiplexurile regionale sau locale.
România trebuia să treacă de la televiziune analogică terestră la televiziune digitală terestră până la 17 iunie 2015, potrivit angajamentelor internaţionale, însă proiectul a întârziat. La 17 iunie 2015, Radiocom a anunţat că demarează etapa de testare a implementării televiziunii digitale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, cu posturile TVR. Ca soluţie de compromis, Guvernul a decis atunci că emisia în format analogic poate continua, la nivel naţional, până la 31 decembrie 2016.
ANCOM a organizat, pâna în prezent, trei licitatii pentru acordarea de multiplexuri digitale terestre.
În luna iunie 2014 s-a finalizat prima licitatie pentru acordarea multiplexurilor digitale nationale, în urma careia au fost alocate trei multiplexuri nationale catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii SA (Radiocom), compania câstigând multiplexul acordat conditionat ‘free to air’, si alte doua multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1,02 milioane de euro, reprezentând taxa de licenta.
Totodata, noua multiplexuri digitale regionale au fost adjudecate în urma unei licitatii ce s-a finalizat în luna februarie 2015. Companiile câstigatoare au fost: Regal – care si-a adjudecat un multiplex regional (Râmnicu Vâlcea) pentru suma de 8.010 de euro, Cargo Sped – care a câstigat un multiplex regional (Sibiu) pentru care a achitat suma de 8.001 de euro, 2K Telecom – care si-a adjudecat cinci multiplexuri regionale (patru în Bucuresti si unul în Ploiesti), pentru care a achitat suma de 52.000 de euro, compania Radio M Plus – care a obtinut un multiplex regional (Iasi), contra unei sume de 10.000 de euro si Digital Video Broadcast – care si-a adjudecat un multiplex regional (Satu Mare) pentru suma de 8.000 de euro.
În urma celei de-a treia licitatii desfasurate de ANCOM, care s-a finalizat în luna mai 2015, au fost adjudecate 5 noi multiplexuri regionale si locale, iar companiile câstigatoare au fost: Info Total Press SA – cu 3 multiplexuri (doua regionale – în Suceava si Botosani, si unul local în Bacau) pentru suma de 18.200 de euro, TV Sat 2002 a câstigat un multiplex regional în Buzau pentru suma de 8.000 de euro si Grup Est Security SRL, care si-a adjudecat un multiplex regional în Piatra Neamt pentru suma de 41.600 de euro.