Armata americană consideră că bombele sale antibuncăr cele mai puternice nu pot distruge instalaţiile subterane fortificate din Iran, unde Teheranul ar desfăşura activităţi de producere a armei atomice, susţine sâmbătă Wall Street Journal, citat de AFP.
Citând oficiali americani sub acoperirea anonimatului, cotidianului de afaceri afirmă că armata şi-a intensificat totuşi eforturile pentru fabricarea unor bombe cu potenţial de distrugere mai mare.
Bombele antibuncăr de care dispune armata americană au fost fabricate în mod special pentru a distruge unele instalaţii iraniene şi nord-coreene, subliniază Wall Street Journal (WSJ).
Dar acestea nu ar fi, în stadiul actual, capabile să distrugă unele dintre instalaţiile de care dispune Iranul, fie pentru că acestea sunt la o adâncime mare, fie pentru că au fost adăugate noi fortoficaţii, potrivit cotidianului.
Astfel, Pentagonul a cerut în această lună Congresului fonduri suplimentare pentru a ameliora capacitatea acestor bombe de a pătrunde în stâncă, beton sau oţel înainte de a exploda, afirmă cotidianul.
Departamentul Apărării a cheltuit până în prezent circa 330 de milioane de dolari pentru a se dota cu aceste bombe antibuncăr şi caută alte 82 de milioane de dolari pentru a le face mai eficiente, potrivit WSJ.
Într-un raport dat publicității în noiembrie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat „îngrijorările grave” referitoare la programul nuclear iranian, livrând pentru prima dată elemente care susţineau suspiciunile occidentalilor cu privire la caracterul militar al acestui program.
Publicarea acestui raport și presiunea internaţională fără precedent care a urmat nu au împiedicat Iranul să lanseze producţia de uraniu îmbogăţit la 20 la sută la instalația de la Fordo, ascunsă sub un munte. Îmbogăţit la 90 la sută, uraniul poate fi utilizat pentru fabricarea unei bombe nucleare.