Medicul Rareş Simu: Vaccinurile conţin substanţe foarte dăunătoare pentru organism. Colegiul Medicilor din România îl dezaprobă ferm

Rareş Simu este medic specialist alergolog şi imunolog la Policlinica Enescu a reţelei private de sănătate Regina Maria. Într-un interviu acordat în anul 2008 pentru "Formula AS", promovat intens şi astăzi de adepţii mişcării antivacciniste, medicul susţine că vaccinurile conţin substanţe foarte dăunătoare pentru organism, chiar şi în doze mici, că vaccinarea are efecte negative asupra unui sistem imunitar sănătos, şi că există căi de evitare a vaccinurilor – întărirea sistemului imunitar prin tratamente fitoterapice şi homeopatice. Medicul Rareş Simu a refuzat să ne spună dacă între timp şi-a schimbat opiniile despre vaccinare. Oficialii reţelei de sănătate Regina Maria nu au vrut să comenteze afirmaţiile medicului Simu. Colegiul Medicilor din România taxează însă dur opiniile controversate ale medicului Simu. 
Cristina Şomănescu - lun, 16 ian. 2017, 22:00
Medicul Rareş Simu: Vaccinurile conţin substanţe foarte dăunătoare pentru organism. Colegiul Medicilor din România îl dezaprobă ferm

Rareş Simu este medic specialist alergolog şi imunolog la Policlinica Enescu a reţelei private de sănătate Regina Maria. O consultaţie oferită de medicul Rareş Simu în cadrul Policlinicii Enescu a reţelei de sănătate Regina Maria costă 250 lei, iar pacientul o va plăti integral, pentru că medicul nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, potrivit informaţiilor obţinute de la call center-ul furnizorului de servicii medicale. Medicul colaborează şi cu centrul de frumuseţe şi sănătate Apiestetic, unde oferă consultaţii de imunologie, alergologie şi homeopatie, potrivit informaţiilor pe care le-am primit de la recepţia centrului.

În urmă cu mai bine de opt ani, în 2008, Formula As publica un interviu amplu realizat cu medicul Rareş Simu, în care doctorul îşi expune opiniile despre vaccinare.

„Vaccinurile între „DA” şi „NU” – Dr. Rareş Simu, medic specialist în imunologie clinică şi alergologie” se numeşte articolul publicat de Revista Formula AS în anul 2008 (!), care este promovat şi astăzi foarte agresiv de către adepţii mişcării antivacciniste.

În interviul acordat în anul 2008 pentru Revista Formula AS, medicul Rareş Simu susţine, printre altele, că:

  • vaccinarea împotriva hepatitei B ar trebui să se facă doar în cazuri bine indicate, la cei care sunt expuşi unui risc mai mare de infectare cu virusul B, nu la toată lumea, nicidecum la copii.
  • tinerii, copiii sănătoşi nu au nevoie de vaccin antigripal, pentru că sistemul lor imunitar este capabil să facă faţă unei răceli.
  • vaccinarea are efecte negative şi asupra unui sistem imunitar sănătos. Fiecare vaccin care este administrat reprezintă de fapt un stimul puternic pentru organism, pentru sistemul imunitar, în mod special. După fiecare asemenea stimul, el face eforturi ca să-şi adapteze mecanismele de apărare la microbul respectiv. În momentul în care se face un alt vaccin, apare un nou stimul care acţionează asupra imunităţii. Cu cât sunt mai mulţi asemenea stimuli şi cu cât sunt administraţi de la o vârstă mai tânără, când imunitatea nu este bine definitivată, cu atât creşte riscul ca sistemul imunitar să nu mai facă faţă şi să cedeze.
  • pe lângă contaminările virale sau bacteriene, vaccinurile conţin şi multe substanţe toxice, care se introduc pentru a preveni infectarea lor cu bacterii sau pentru a le creşte performanţele. Printre aceste substanţe se află mercurul, formaldehida şi aluminiul, substanţe foarte dăunătoare pentru organismul uman, chiar şi în doze mici. Mercurul este toxic pentru sistemul nervos. Între 1998-2008, numărul de copii autişti a crescut de aproape cinci ori în SUA. Aceasta creştere bruscă a survenit după introducerea vaccinului anti-varicelă, pojar şi rubeolă, în 1975.
  • creşterea alarmantă a cazurilor de boli alergice, boli autoimune, cancere, care toate au ca punct comun dereglarea sistemului imunitar, este în directă corelaţie cu numărul de vaccinuri administrate pe parcursul vieţii. De aceea, este necesar să evităm administrarea oricarui vaccin care nu este vital pentru sănătatea noastră.
  • există căi de evitare a acestor vaccinuri: întărirea şi echilibrarea sistemului imunitar în ansamblu, nu pe bucăţele. În această direcţie, tratamentele fitoterapice şi homeopatia oferă suficiente alternative naturale.
  • Pentru producerea vaccinurilor, se utilizează medii de cultură cu embrioni de pui de găină (din ouă) sau cu celule provenite de la animale (de exemplu, creier de maimuţă). Tocmai aceste medii de cultură reprezintă un risc, pentru că celulele respective nu se pot steriliza întotdeauna şi, pe lângă vaccin, se poate introduce în organism un microb potenţial dăunător pentru om. După unii cercetători, chiar aceasta este originea bolii secolului – SIDA.

Medicul Rareş Simu a refuzat să ne răspundă dacă are şi astăzi aceleaşi opinii despre vaccinare.

ECONOMICA.NET l-a întrebat insistent pe medicul Rareş Simu dacă şi-a schimbat unele dintre opiniile referitoare la vaccinare, expuse în urmă cu mai bine de opt ani în articolul din Formula AS. Medicul Rareş Simu ne-a răspuns că nu mai acordă interviuri pe această temă.

Am întrebat şi oficialii reţelei de sănătate Regina Maria dacă astăzi, la opt ani de la publicarea articolului antemenţionat, medicul Rareş Simu împărtăşeşte pacienţilor săi din cadrul acestei reţele de sănătate opiniile despre vaccinarea în masă, expuse clar în articolul din Formula AS. Oficialii furnizorului privat de sănătate au refuzat să ne răspundă la această întrebare, ca de altfel la majoritatea întrebărilor publicaţiei noastre.

Reacţia oficialilor reţelei de sănătate Regina Maria: compania încurajează vaccinarea şi susţine beneficiile acesteia. Au refuzat însă să comenteze punctual declaraţiile medicului Simu, dintre care amintim doar două: substanţele toxice pe care le-ar conţine vaccinurile şi legătura de cauzalitate între vaccinare şi apariţia autismului.

”În primul rând, considerăm că interpretarea articolului din ”Formula As”, publicat în anul 2008, nu este corectă şi că modul în care au fost formulate întrebările se bazează pe scoaterea din context a opiniilor medicului. O parcurgere obiectivă a textului articolului va arăta că acesta nu este un promotor al mişcării anti-vaccin şi că în niciun caz nu încurajează pacienţii să nu se vaccineze. Prin urmare, ne delimităm de astfel de insinuări bazate pe informaţii scoase din context. Răspunzând obiectiv întrebărilor dumneavoastră, compania noastră încurajează vaccinarea şi susţine beneficiile acesteia, mai ales în cazul persoanelor cu risc crescut de a dezvolta diverse afecţiuni. Totodată, mai presus de orice, susţinem efectuarea setului obligatoriu de vaccinuri. După cum a relatat şi presa în ultimele zile, primele rezultate nefaste ale ”mişcării anti-vaccin” au început deja să se vadă, prin apariţia cazurilor noi de rujeolă şi poliomielită la nivel naţional (n. red. nu există îmbolnăviri cu poliomielită în România. Au fost însă raportate în 2015 două cazuri de poliomielită în Ucraina, la graniţa cu România). Compania noastră informează constant pacienţii cu privire la beneficiile vaccinării, iar specialiştii noştri pregătesc materiale de informare care acoperă toată plaja de întrebări sau nelămuriri cu privire la diversele tipuri de vaccinuri. Acest demers este dovedit de nenumăratele articole disponibile, în manieră publică şi transparentă, pe site-ul nostru și pe toate celelalte canale de comunicare (newsletter, pagina oficială de Facebook etc.)”, au spus oficialii reţelei de sănătate Regina Maria pentru ECONOMICA.NET.

Oficialii reţelei de sănătate Regina Maria au refuzat să răspundă la majoritatea întrebărilor publicaţiei noastre. Puteţi consulta la finalul articolului câteva dintre întrebările la care reprezentanţii reţelei de sănătate nu au vrut să ne răspundă, cu toate că am insistat cu obstinaţie să obţinem o reacţie din partea acestora.

La solicitarea ECONOMICA.NET, Colegiul Medicilor din România reacţionează ferm: „expunerea exagerată a unor aspecte privind compoziţia şi mecanismul de acţiune a vaccinurilor şi ignorarea beneficiilor demonstrate de-a lungul timpului creează impresia unui raport risc/beneficiu inacceptabil, care nu reflectă opinia admisă şi asumată de comunitatea ştiinţifică mondială”. 

„Analizând articolul publicat de către domnul Dr. Rareş Simu, constatăm expunerea tendenţioasă a unor argumente care contravin recomandărilor oficiale emise de către instituţii competente, opiniilor acceptate de comunitatea academică. Expunerea exagerată a unor aspecte privind compoziţia şi mecanismul de acţiune a vaccinurilor şi ignorarea beneficiilor demonstrate de-a lungul timpului creează impresia unui raport risc/beneficiu inacceptabil, care nu reflectă opinia admisă şi asumată de comunitatea ştiinţifică mondială”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Colegiului Medicilor din România  (CMR).

CMR adaugă: „În Codul de Deontologie Medicală sunt câteva prevederi care ar putea contraveni cu afirmaţiile din articolul precizat de dumneavoastră (n. red. „Vaccinurile între „DA” şi „NU” – Dr. Rareş Simu, medic specialist în imunologie clinică şi alergologie”):

ARTICOLUL 5
Obligativitatea normelor profesionale şi a celor de conduită
Medicul trebuie să depună toate diligenţele şi să se asigure că decizia profesională pe care o ia sau intervenția cu caracter medical respectă normele şi obligaţiile profesionale şi regulile de conduită specifice cazului respectiv.
ARTICOLUL 8
Obligaţia diligenţei de mijloace
Medicul îşi va dedica întreaga ştiinţă şi pricepere interesului pacientului său şi va depune toată diligenţa pentru a se asigura că decizia luată este corectă, iar pacientul beneficiază de maximum de garanţii în raport de condiţiile concrete, astfel încât starea sa de sănătate să nu aibă de suferit.
ARTICOLUL 21
Comportamentul profesional şi etic
(1) Medicul trebuie să fie un model de comportament profesional şi etic, fiind în permanenţă preocupat de creşterea nivelului său profesional şi moral, a autorităţii şi prestigiului profesiunii medicale.
(2) Comportamentul profesional implică, fără a se limita la, preocuparea constantă şi permanentă a medicului pentru aflarea, pe orice cale, inclusiv prin intermediul formelor de educaţie medicală continuă, a celor mai noi descoperiri, procedee şi tehnici medicale asimilate şi agreate de comunitatea medicală.
ARTICOLUL 22
Fapte şi acte nedeontologice
Sunt contrare principiilor fundamentale ale exercitării profesiei de medic, în special,
următoarele acte:
d) folosirea unor metode de diagnostic sau tratament nefundamentate ştiinţific sau
neacceptate de comunitatea medicală, cu risc pentru pacient;
k) respingerea publică cu excepția dezbaterilor din comunitatea medicală, a unor
mijloace de diagnostic, tratament și profilaxie recunoscute de comunitatea științifică academică medicală, precum și recomandarea publică a unor tratamente nefundamentate științific

ARTICOLUL 37
Obligaţii referitoare la sănătatea publică
(1) Medicul are obligaţia profesională şi legală să se îngrijească de respectarea regulilor de igienă şi de profilaxie. În acest scop, ori de câte ori are ocazia şi este cazul, el va semnala persoanelor respective responsabilitatea ce le revine acestora faţă de ei înşişi, dar şi faţă de comunitate şi colectivitate”.

Prin urmare, argumentele aduse de CMR arată că interpretarea declaraţiilor medicului Simu, făcută de oficialii reţelei de sănătate Regina Maria, e de departe de a fi obiectivă.

Acţiunile noastre au consecinţe. Copii, părinţi, bunici mor din cauza refuzului de a se vaccina.  

Primul exemplu: 13 oameni au murit din cauza rujeolei, de la începutul anului 2016 până pe 13 ianuarie 2017. 

  • 2.165 de oameni s-au îmbolnăvit de rujeolă în acelaşi interval de timp. Imensa majoritate a acestora (2.056 de oameni) nu primiseră nicio doză de vaccin împotriva bolii.

Al doilea exemplu: şase oameni au murit din cauza gripei, din octombrie 2016 până pe 8 ianuarie 2017. Niciunul nu fusese vaccinat antigripal.

Ministerul Sănătăţii: Ca orice tratament medicamentos, şi vaccinurile pot avea efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atât de severe ca bolile împotriva cărora se vaccinează.

„Ca orice tratament medicamentos, şi vaccinurile pot avea efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atât de severe ca bolile respective. Durerea, febra moderată şi chiar unele efecte adverse grave, dar extrem de rare, trebuie să fie comparate cu consecinţele contactării bolii împotriva căreia se vaccinează. (…) Bolile pe care le prevenim prin vaccinare au complicații grave, uneori debilitante şi cu efecte pe întreaga viaţă. Deşi vaccinurile nu sunt lipsite de riscuri (ca orice alt produs medical) şi pot produce reacţii adverse, acestea sunt rareori atât de grave şi extrem de rar se pot asocia exclusiv cu vaccinarea. Siguranţa vaccinării este asigurată de multiplele etape de control, studiile făcute înainte de licenţierea vaccinului, precum şi de sistemele de monitorizare ale reacţiilor adverse. Acestea arată la nivel global că vaccinurile sunt sigure şi eficiente, eliminând boli grave care continuă să omoare copiii şi adulţii nevaccinaţi”, spun reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pe desprevaccin.ro, lansată în luna noiembrie a anului trecut, în urma creşterii alarmante a refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii.

Colegiul Medicilor din România (CMR) adaugă: medicii sunt stimulaţi să raporteze eventualele reacţii adverse survenite după administrarea vaccinurilor.

„Ca orice produs terapeutic, şi vaccinurile prezintă reacţii adverse care sunt cunoscute încă înainte de punerea pe piaţă. Astfel, deciziile comitetelor de experţi sunt luate în cunoştinţă de cauză, evaluând raportul beneficiu/risc, recomandând sau nu introducerea unui produs pentru vaccinarea generală, adresată unor grupuri populaţionale sau situaţii epidemiologice speciale. Chiar şi după introducerea pe piaţă, orice vaccin este urmărit cu privire la apariţia unor reacţii adverse, iar profesioniştii sunt încurajaţi să raporteze eventualele reacţii adverse postinoculare (RAPI). CMR recompensează medicii care semnalizează RAPI cu un număr de 10 credite EMC, încurajând astfel evidenţierea acestora în interesul și beneficiul sănătăţii publice”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii CMR.

Consultaţi în galeria foto răspunsul integral primit de la reprezentanţii CMR, referitor la opiniile exprimate de medicul Rareş Simu în articolul din Formula As.

Declaraţiile controverate, făcute de medicul Rareş Simu în anul 2008 pentru Formula AS:

Formula AS: Deşi vaccinurile se bucură de o reputaţie nepătată şi au avut, de-a lungul timpului, o importanţă de netăgăduit pentru sănătatea omenirii, de la o vreme încoace eficienţa lor este pusă la îndoială, chiar de către specialişti. Dumneavoastră în ce tabără sunteţi?

Rareş Simu: “Sincer să fiu, fac parte din categoria scepticilor, bazându-mă pe o serie de informaţii medicale şi pe rezultatele cercetărilor specialiştilor din lumea întreagă, care au observat că nu întotdeauna un vaccin ne poate fi de folos, ci dimpotrivă… De altfel, în practica medicală am întâlnit numeroase cazuri în care vaccinurile au făcut mai mult rău decât bine pacienţilor”.

Formula AS: Se pare că incidenţa cazurilor de gripă este mai mare în rândul persoanelor vaccinate antigripal. Cum de se întâmplă acest paradox?

Rareş Simu:”Vaccinul antigripal se prepară pe baza unor presupuneri. Printr-un studiu statistic, se aproximează care vor fi tulpinile de viruşi ce s-ar putea dezvolta mai mult în viitorul sezon rece, şi aceste tulpini sunt înglobate în vaccinul antigripal. Rezistenţa organismului este asigurată doar la acele tipuri de viruşi. Dacă se dezvoltă şi alte tulpini virale (ceea ce este foarte probabil), acestea îşi pot face „treaba”, chiar mai bine decât în absenţa vaccinului. Aceasta este una dintre explicaţiile pentru care, în fiecare an, numărul celor care fac viroze respiratorii este din ce în ce mai mare, chiar dacă şi dozele de vaccin antigripal utilizate sunt din ce în ce mai mari”.

Formula AS: La fel se întâmplă şi în cazul vaccinurilor destinate exclusiv anumitor viruşi, cum ar fi cel al hepatitei B sau HPV?

Rareş Simu: ”Vaccinarea pentru virusul hepatitic B se face automat la toţi nou născuţii, în maternitate. Aceasta vaccinare ar trebui să se facă doar în cazuri bine indicate, la cei care sunt expuşi unui risc mai mare de infectare cu virusul B, şi nu la toată lumea, nicidecum la copii. Ca o paranteză, trebuie spus ca sub 20% din infecţiile acute cu virus B se cronicizează, ceea ce înseamnă că o persoană cu un sistem imunitar echilibrat elimină virusul fară nici un vaccin. La fel este cazul cu vaccinarea împotriva Human Papilloma Virus (HPV), care este intens mediatizată şi se intenţionează să se introducă la toate fetiţele, de la vârsta de 11-12 ani. Este bine să se ştie că nici în acest caz nu se respectă principiul indicaţiei. Virusul este asociat cu cancerul de col uterin şi de aceea vaccinul respectiv este prezentat ca un vaccin anticancer de col uterin. Nimic mai fals! În primul rand, acest virus reprezintă doar un factor de risc pentru cancerul de col uterin, şi nu cauza lui. Există cazuri de cancer de col, în care nu s-a detectat prezenţa acestui virus. În al doilea rand, procentul de evoluţie spre cancer a unei infecţii HPV este foarte mic, majoritatea infecţiilor fiind eliminate într-un interval de 2-3 ani, chiar în absenţa oricărui tratament. Acesta este un alt argument în favoarea ideii că un sistem imunitar echilibrat poate face faţă şi acestui tip de virus. Pe de altă parte, vaccinul conţine doar câteva tipuri de HPV, cel mai frecvent asociate cu cancerul de col uterin. Dar există zeci de tipuri de HPV şi este posibil ca peste o vreme să se descopere că şi alte tulpini ale virusului sunt asociate cu cancerul, şi atunci va urma un nou vaccin, apoi un altul şi altul… Pe de altă parte, infecţia cu acest virus se transmite în principal pe cale sexuală. Este adevărat că există şi alte posibilităţi de contaminare, dar tipurile pentru care există vaccinul se transmit mai ales pe cale sexuală. Or, nu este logic să faci un asemenea vaccin la fetiţe care încă nu şi-au început viaţa sexuală. Se presupune că prin vaccin se obtine o imunitate pe termen lung, dar trebuie avut în vedere faptul că vaccinul nu este utilizat de mult timp pe scară largă, deci nu se ştie care va fi, de fapt, perioada pentru care asigură protecţie. La fel a fost şi cazul vaccinului împotriva hepatitei B. În momentul în care s-a utilizat pe scară largă, s-a constatat ca perioada de protecţie nu este aşa de lungă cum se preconiza. Şi mai există un neajuns. Vaccinarea are efecte negative şi asupra unui sistem imunitar sănătos. Fiecare vaccin care este administrat reprezintă de fapt un stimul puternic pentru organism, pentru sistemul imunitar, în mod special. După fiecare asemenea stimul, el face eforturi ca să-şi adapteze mecanismele de apărare la microbul respectiv. În momentul în care se face un alt vaccin, apare un nou stimul care acţionează asupra imunităţii. Cu cât sunt mai mulţi asemenea stimuli şi cu cât sunt administraţi de la o vârstă mai tânără, când imunitatea nu este bine definitivată, cu atât creşte riscul ca sistemul imunitar să nu mai facă faţă şi să cedeze. Pentru a face o comparaţie plastică, putem spune ca lucrurile se petrec similar cu un material elastic care este supus constant unor şocuri. La început, acest material face faţă şocurilor, dar dacă acestea se tot repeta, îşi pierde elesticitatea şi chiar se poate rupe”.

Formula AS: De unde ideea că vaccinurile pot fi periculoase?

Rareş Simu: „Pentru producerea vaccinurilor, se utilizează medii de cultură cu embrioni de pui de găină (din ouă) sau cu celule provenite de la animale (de exemplu, creier de maimuţă!). Tocmai aceste medii de cultură reprezintă un risc, pentru că celulele respective nu se pot steriliza întotdeauna şi, pe lângă vaccin, se poate introduce în organism un microb potenţial dăunător pentru om. După unii cercetători, chiar aceasta este originea bolii secolului – SIDA!”.

Formula AS: De ce mai au loc aceste campanii de vaccinare, pe care le impune cu atâta reclama Ministerul Sănătăţii?

Rareş Simu: „Pur şi simplu, pentru că trebuie făcute. Sunt bani mulţi în joc, sume uriaşe, poate şi comisioane procentuale… În ultima perioadă, nu se mai ţine cont de indicaţiile efectuării unui vaccin, ci se merge pe vaccinarea în masă. Or, vaccinarea reprezintă o metodă de tratament profilactic şi admistrarea ar trebui să se facă, la fel ca la orice medicament, bazându-se pe nişte indicaţii. De exemplu, un copil sau un tânăr sănătos, fără alte probleme, nu are nevoie de nici un vaccin antigripal, pentru că sistemul sau imunitar este capabil să facă faţă unei răceli. Indicaţia, în acest caz, ar fi pentru cei care au imunitatea scăzută (persoanele vârstnice sau cei care suferă de boli cronice), din motive care pot fi obiectivate prin analize”.

Rareş Simu: „Pe lângă contaminările virale sau bacteriene, vaccinurile conţin şi multe substanţe toxice, care se introduc pentru a preveni infectarea lor cu bacterii sau pentru a le creşte performanţele. Printre aceste substanţe se află mercurul, formaldehida şi aluminiul, substanţe foarte dăunătoare pentru organismul uman, chiar şi în doze mici. Se ştie că mercurul este toxic pentru sistemul nervos. În ultimii 10 ani (n. red. 1998 – 2008), numărul de copii autişti a crescut de aproape cinci ori în SUA. Aceasta creştere bruscă a survenit după introducerea vaccinului anti-varicelă, pojar şi rubeola, în 1975. Există un caz celebru în SUA care a condus la un proces răsunător şi care a fost urmat de cercetări amănunţite asupra toxicităţii vaccinurilor, multe dintre cele care se foloseau atunci fiind oprite de la comercializare. Unui copil i s-au administrat vaccinuri pentru nouă boli într-o zi. Vaccinarea a fost urmată de instalarea autismului. Copilul primise o doză de mercur de 41 de ori mai mare decât cea care în mod normal poate afecta organismul!… O nouă boală, numită miofasceită macrofagică, determină dureri în muşchi, oase şi articulatii. Toate persoanele cu aceasta boală au fost injectate cu vaccinuri care conţineau aluminiu. Depozitele de aluminiu sunt capabile să rămână ca reziduuri iritante în ţesuturi şi să perturbe sistemul imunitar şi sistemul nervos, pe tot parcursul vieţii. Or, toate vaccinurile conţin aluminiu şi mercur. Aceste metale par să joace un rol important şi în etiologia bolii Alzheimer”.

Rareş Simu:”Este bine să luam în calcul impactul negativ pe care fiecare nou vaccin îl are asupra sistemului imunitar. Subliniez încă o dată creşterea alarmantă a cazurilor de boli alergice, boli autoimune, cancere, care toate au ca punct comun dereglarea sistemului imunitar. Aceasta creştere este în directă corelaţie cu numărul de vaccinuri administrate pe parcursul vieţii. De aceea, este necesar să evităm administrarea oricarui vaccin care nu este vital pentru sănătatea noastră. Aici ma refer la toate aceste vaccinuri de ultimă ora, insuficient testate în timp (aprecierea efectelor pe o perioadă îndelungată), sau a căror eficienţă este cel puţin îndoielnică (cazul vaccinului antigripal)”.

Rareş Simu: „Există căi de evitare a acestor vaccinuri: întărirea şi echilibrarea sistemului imunitar în ansamblu, nu pe bucăţele. În această direcţie, tratamentele fitoterapice şi homeopatia oferă suficiente alternative naturale. Dacă aceste tratamente sunt eficiente pentru corectarea şi vindecarea unor boli autoimune grave sau a alergiilor, atunci cu siguranţă sunt eficiente şi pentru asigurarea imunităţii împotriva majorităţii afecţiunilor infecţioase. Vaccinarea copiază, de fapt, principiul de bază al homeopatiei. Se consideră că o boala poate fi vindecată de ceea ce o produce – similia similibus curantur. Şi atunci, de ce să foloseşti copia, când poţi să ai originalul?”.

Notă: îngroşările ne aparţin.

Iată câteva dintre întrebările adresate oficialilor reţelei de sănătate Regina Maria la care aceştia au refuzat să ne răspundă:

  • Va rog să îmi spuneţi cu care dintre afirmaţiile domnului doctor, făcute pentru Formula AS, sunteti de acord si cu care nu sunteti de acord? Vă rog să răspundeţi punctual, făcând referire la afirmaţiile din articolul din Formula AS, şi să argumentaţi răspunsul.
  • De la angajare până în momentul în care v-am solicitat eu o poziţie oficială pe marginea declaraţiilor medicului Rareş Simu din Formula AS, l-aţi întrebat vreodată pe domnul doctor dacă încurajează părinţii care-i sunt pacienţi să fie de acord cu administrarea setului obligatoriu de vaccinuri copiilor lor?
  • L-aţi întrebat vreodată pe domnul doctor Simu dacă le-a împărtăşit pacienţilor săi din cadrul reţelei de sănătate Regina Maria opiniile sale despre vaccinarea în masă, opinii expuse clar în articolul din Formula AS? Când aţi discutat cu domnia sa despre acest subiect?
  • După ce v-am solicitat poziţia dvs. oficială pe marginea declaraţiilor făcute de domnul doctor Simu pentru Formula AS, aţi discutat cu domnia sa despre acest subiect?
  • Aveţi informaţii conform cărora domnul doctor a revenit asupra unora dintre afirmaţiile făcute pentru Formula AS în anul 2008? Dacă da, asupra cărora? Cum şi-a reconsiderat opiniile?
  • Când angajaţi un medic (nu vorbim doar de domnul doctor Simu) a cărui competenţă îi permite să consilieze pacienţii în privinţa vaccinării, îl întrebaţi explicit la angajare dacă susţine vaccinarea copiilor, dacă este sceptic în privinţa eficienţei vaccinurilor, dacă e antivaccinist, dacă susţine doar administrarea anumitor vaccinuri, ce propune în locul vaccinării?
  • Vă interesează ca angajator dacă medicii pe care-i angajaţi şi a căror competenţă le permite să consilieze pacienţii să-şi vaccineze sau nu copiii, sunt împotriva vaccinării?

Aţi discutat vreodată cu vreun medic din cadrul reţelei de sănătate Regina Maria despre opiniile sale privind vaccinarea în masă (dacă susţine vaccinarea în masă, dacă e antivaccinist, dacă susţine doar administrarea anumitor vaccinuri, ce propune în locul vaccinării)?

Precizare: În niciuna dintre întrebările de mai sus nu facem referire la pacienţii pentru care există contraindicaţii medicale definitive sau temporare în privinţa vaccinării.

Te-ar mai putea interesa și
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de 1,24 de miliarde de euro, echivalentul a 1,2% din PIB, dar comparativ cu......
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă aprecierea faţă de decizia autorităţilor chineze de a excepta, în perioada ...
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
La ora 11:09 s-a redeschis linia Stanceni - Lunca Bradului pentru circulaţia garniturilor cu tracţiune Diesel, iar trenurile ...
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost, în luna octombrie 2024, de ...