‘Estimăm că vom avea o producţie de 9 milioane de cozonaci în această perioadă, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru populaţie pentru că înseamnă că are încredere în aceste produse şi ajutăm gospodinele să nu mai prepare în casă cozonaci. Este un record în mod sigur pentru că ne-a ajutat mult şi exportul, dar şi creşterea pe plan intern a vânzărilor, ceea a adus o diminuare a importului de cozonaci favorabilă producătorilor români. Cred că o să o depăşim milionul de cozonaci la export în perioada Sărbătorilor de Crăciun. Am luat legătura cu marii producători din patronat şi toţi au spus că sunt pe un trend de creştere a vânzărilor’, a declarat pentru Agerpres preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
Acesta a precizat că produsele româneşti de patiserie au trecut de mult graniţele UE, fiind apreciate şi în ţările arabe, SUA sau Noua Zeelandă.
‘Am ajuns cu cozonacul românesc peste tot în lume, în SUA, Canada, ţările UE, în ţările arabe, Australia sau Noua Zeelandă. Intenţia noastră a fost să mergem cu cozonacul românesc peste tot în lume unde sunt români, dar am văzut că prinde foarte bine. De exemplu, la Londra se vinde foarte bine englezilor inclusiv pâinea românească, pentru că acolo avem un membru al Rompan care a deschis o fabrică de pâine’, a spus acesta.
Potrivit sursei citate, cele mai apreciate produse sunt cozonacii umpluţi cu nucă şi stafide, cei cu rahat, dar prinde foarte bine şi cel cu ciocolată, cu cremă de lapte şi pricomigdale sau cozonacul cu mac specific zonei Ardealului.
‘Găsim variante ca de fiecare sărbătoare, cel puţin de două ori pe an să venim cu sortimente noi pe piaţă. Cozonacul cu nucă este produsul cu cel mai mare volum al producţiei, dar şi al vânzărilor, cu peste 70%. Bineînţeles ne-am gândit să-i realizăm, mai ales pe piaţa internă, într-o gamă diversificată de gramaj, astfel încât să ne îndreptam către toate categoriile de populaţie să aibă cozonac pe masă în ziua de Crăciun sau de Anul Nou’, a adăugat Popescu.
Preţurile cozonacilor pleacă de la 3,50 lei, dar pot ajunge şi până la 40 de lei, în funcţie de gramaj şi umplutură.
Popescu a menţionat că, la ora actuală, există peste 70 de reţete tradiţionale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de reţete este în continuare foarte mare.
În ceea ce priveşte importul de cozonaci, şeful Rompan susţine că acesta s-a diminuat de la circa 4% în 2015 din total producţie, la aproximativ 2-3% în acest an, deşi în topul importurilor din ţările UE şi terţe produsele de patiserie, brutărie şi biscuiţi se află pe locul doi cu o cantitate de 89.209 tone, la 9 luni, în valoare 177 milioane de euro.
‘În aceste date statistice intră şi biscuiţii şi aluaturile congelate, nu doar cozonacii. Cred că trebuie să luăm în calcul că importurile de biscuiţi sunt destul de mari, la fel şi produsele din patiserie, de genul fursecurilor, care vin din Bulgaria, şi care se vând prin angrouri. Suntem şi noi pe piaţă, dar piaţa este liberă şi consumatorii încearcă orice produs care se aduce din UE pentru că vin produse la preţuri foarte mici, pe care le înghit angrourile şi le dirijează către mediul rural. În acelaşi timp trebuie să luăm în calcul că vin şi aluaturi congelate de pâine care se pun în fabricaţie în magazin şi imediat ai pâine caldă. Chiar dacă nu are gustul pâinii tradiţionale româneşti, repet, aceasta este piaţa liberă, dar avem şi noi investiţii care dau pe piaţa internă astfel de produse şi pe schimburi intracomunitare’, a explicat Popescu.
ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde 300 de societăţi din toate domeniile industriei. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi. În industria de panificaţie lucrează peste 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariaţi.