Epidemia de rujeolă se extinde şi ia amploare: peste 1.900 de oameni bolnavi, majoritatea sunt complet nevaccinaţi cu ROR

În doar cinci zile, din 16 decembrie până pe 21 decembrie 2016, au confirmate 185 de cazuri noi de îmbolnăvire cu rujeolă, potrivit informaţiile făcute publice astăzi de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. De la începutul anului până pe 21 decembrie, 1.910 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă şi opt oameni au murit din cauza bolii. Epidemia de rujeolă a cuprins 33 de judeţe, iar în perioada 16-21 decembrie a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul rujeolic din judeţul Ilfov. Imensa majoritate a oamenilor confirmaţi cu rujeolă nu au fost vaccinaţi deloc împotriva bolii.
Cristina Şomănescu - vin, 23 dec. 2016, 08:42
Epidemia de rujeolă se extinde şi ia amploare: peste 1.900 de oameni bolnavi, majoritatea sunt complet nevaccinaţi cu ROR

De la începutul anului până la data de 21 decembrie, au fost confirmate 1.910 îmbolnăviri cu rujeolă, iar opt oameni au murit din cauza bolii, conform informaţiile făcute publice astăzi, 23 decembrie, de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Dintre aceştia, 1.815 oameni nu au primit nicio doză de vaccin ROR.
64 de persoane au primit au primit o singură doză de vaccin împotriva rujeolei, iar 31 de oameni au primit două doze de vaccin ROR, potrivit informaţiile făcute publice astăzi, 23 decembrie, de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Principala caracteristică a acestei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an

  • 319 bebeluşi cu vârsta sub un an au fost confirmaţi cu rujeolă de la începutul anului până pe 21 decembrie.
  • 827 de cazuri de rujeolă au fost confirmate la copii cu vârste cuprinse între un an şi patru ani. Cei mai mulţi dintre copii nu au primit nicio doză de vaccin ROR.
  • 355 de copii cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani au fost confirmaţi cu rujeolă de la 1 ianuarie până pe 21 decembrie 2016. Imensa majoritate a acestora nu au fost vaccinaţi deloc împotriva rujeolei.
  • 177 dintre persoanele confirmate cu rujeolă de la începutul anului până pe 21 decembrie au peste 20 de ani. Cei mai mulţi dintre adulţii confirmaţi cu rujeolă nu au primit nicio doză de vaccin ROR.

Administrarea unei doze de vaccin îi protejează pe 93% dintre cei expuşi la virusul rujeolic. După a doua doză, protecţia creşte până la 97%, informează Ministerul Sănătăţii.

De la începutul anului până la data de 21 decembrie, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă sunt în judeţele Arad (461 de cazuri confirmate), Caraş Severin (344 de îmbolnăviri), Timiş (282 de îmbolnăviri), Mureş (253 de persoane confirmate cu rujeolă), judeţe în care numărul persoanelor confirmate cu rujeolă continuă să crească.

Pe 16 decembrie, autorităţile au anunţat că doi copii din Craiova au murit din cauza rujeolei. Niciunul nu fusese vaccinat împotriva bolii; unul dintre copii nici măcar nu avea medic de familie.

O fată în vârstă de 14 ani, cu rujeolă în formă severă, a decedat la Institutul Matei Balş din Capitală, unde fusese transferată de la Spitalul „Marie Curie”. Adolescenta nu era vaccinată şi avea mai multe boli asociate, a declarat pentru News.ro medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile.

O fetiţă în vârstă de un an din Craiova a murit, în timp ce a fost transportată cu ambulanţa de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Craiova la Spitalul Judeţean de Urgenţă, în urma unor complicaţii apărute din cauza rujeolei. Fetiţa nu se afla în evidenţele unui medic de familie şi nici nu fusese vaccinată împotriva bolii, spun reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, informează News.ro.

După ce ECONOMICA.NET a demonstrat cu date oficiale că peste 74% dintre copiii nevaccinaţi cu ROR în 2015 sunt nişte „fantome” pentru sistemul medical, despre care autorităţile nu ştiu nimic, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a publicat informaţii detaliate despre copiii diagnosticaţi cu rujeolă în anul 2016.

Majoritatea cazurilor confirmate cu rujeolă reprezintă focare de comunităţi cu acoperiri vaccinale suboptimale; familii din aceste comunităţi călătoresc în mod repetat în afara ţării (de exemplu, Italia) şi migrează alternativ între judeţe învecinate; o parte dintre acestea nu sunt pe listele niciunui medic de familie, altă parte însă, din cauza deplasarilor frecvente, nu se prezintă cu copiii la vaccinare, spun oficialii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

ECONOMICA.NET a dovedit cu date oficiale că refuzul părinţilor nu e principala cauză a nevaccinării cu ROR, ci neprezentarea copiilor la medic, fie pentru că nu sunt în evidenţa unui medic de familie, fie pentru că nu au domiciliu stabil.

Medicii de familie încearcă să recupereze prin vaccinare copiii sub cinci ani, complet nevaccinaţi cu ROR, şi copiii din grupa de vârstă cinci – nouă ani, care au primit o singură doză de vaccin împotriva rujeolei.

Ministerul Sănătăţii şi experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai UNICEF au elaborat şi au pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri a ajuns la 1.725 de cazuri până la data de 16 decembrie.

  • Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni, în conformitate cu prevederile internaţionale privind acţiunile întreprinse în caz de epidemie şi cu prevederile caracteristicilor produsului, fiindcă principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000). De aceea, copiii vaccinaţi mai devreme vor fi apoi vaccinaţi conform Programului Naţional de Imunizare la vârsta de 12 luni şi la vârsta de cinci ani.
  • De asemenea, recomandarea experţilor OMS este de a recupera cât mai repede copiii din grupa de vârstă sub cinci ani, care nu au nicio doză de vaccin, şi copiii din grupa de vârstă cinci – nouă ani, care au primit o singură doză de vaccin ROR, conform Calendarului Naţional de Vaccinare.

Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între nouă luni şi nouă ani, complet nevaccinaţi cu ROR, şi pe cei cu vârsta între cinci şi nouă ani, care au o singură doză de vaccin ROR. În plus, acolo unde este posibil, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete.

Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare, cât şi pentru cele la termen. Astfel, la nivel naţional sunt disponibile în jur de 300.000 de doze de vaccin ROR, susţine Ministerul Sănătăţii.

Limitarea epidemiei de rujeolă nu se poate face decât cu ajutorul părinţilor care înţeleg responsabilitatea pe care o au de a-şi proteja copii împotriva acestei boli care îi poate ucide sau afecta pe viaţă. Vaccinul este singura armă eficientă cu care se poate lupta împotriva acestei boli grave. Ministerul Sănătăţii recomandă părinţilor să ia legătura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cât mai curând posibil. Medicii de familie şi părinţii care vor să afle informaţii corecte despre vaccin şi vaccinare pot accesa pagina desprevaccin.ro.

Rujeola o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală. Debutează ca o răceală banală cu febră foarte înaltă, secreţii nazale, ochi înroşiţi şi erupţie măruntă. Aceasta începe pe pielea feţei şi a capului, se extinde pe restul corpului, până ia aspectul de ”copil stropit cu vopsea”. Starea generală a bolnavului este profund alterată, informează Ministerul Sănătăţii pe platforma desprevaccin.ro.

Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului (care poate duce la deteriorarea funcţiei lui), iar unul sau două cazuri din o mie se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.
O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi şi care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii.
O categorie vulnerabilă o reprezintă şi femeile însărcinate, care riscă avort sau naştere prematură, în situaţia în care nu au protecție (prin boală sau prin vaccinare). Şi fătul poate fi afectat de virusul rujeolic, informează Ministerul Sănătăţii pe platforma desprevaccin.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Epoca de aur și formula succesului
Epoca de aur și formula succesului
În ultimii ani, percepția colectivă asupra condițiilor economice și a viitorului pare să fie marcată de un pesimism tot mai accentuat. Privind în jurul nostru, am putea crede că trăim......
Firmele mici au o nouă obligaţie fiscală din 1 ianuarie 2025, dar şi o perioadă de graţie pentru trimiterea declaraţiei SAF-T
Firmele mici au o nouă obligaţie fiscală din 1 ianuarie 2025, dar şi o perioadă de graţie pentru trimiterea declaraţiei ...
Contribuabilii mici au obligaţia de a depune la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), începând cu 1 ianuarie ...
Eolienele offshore au probleme. Industria îşi va rata obiectivele pentru că obstacolele se înmulţesc – Reuters
Eolienele offshore au probleme. Industria îşi va rata obiectivele pentru că obstacolele se înmulţesc – Reuters
După un an de proiecte anulate, defecţiuni la turbine şi abandonarea contractelor de închiriere de terenuri, industria ...
Airbnb solicită primarului Barcelonei să înceteze atacurile la închirierile pe termen scurt
Airbnb solicită primarului Barcelonei să înceteze atacurile la închirierile pe termen scurt
Compania globală de închiriere de case de vacanță Airbnb (ABNB.O) l-a îndemnat pe primarul Barcelonei să regândească ...