‘Ca să fim corecţi, trebuie spus că nu toate aceste încercări sunt deliberate. De exemplu, copiii pot ajunge pe aceste site-uri din greşeală, dând click pe un banner sau un link trimis de altcineva (…) Părinţii nu pot întotdeauna să fie lângă copilul lor pentru a evita ca acesta să intre în contact, întâmplător, cu un conţinut pornografic sau cu site-uri care promovează consumul de droguri. De aceea, soluţiile IT specializate sunt atât de importante în a-i preveni pe părinţi, ajutându-i să evite situaţia în care copiii ajung să viziteze astfel de site-uri. Din păcate, Moş Crăciun nu a fost disponibil pentru comentarii pe această temă’, notează specialiştii Kaspersky Lab.
Astfel, pe baza statisticilor globale din modulul său de Control Parental, cercetarea de specialitate relevă faptul că încercările cele mai numeroase de a vizita site-uri periculoase de către utilizatori minori s-au înregistrat în Israel (775), ţară urmată de Marea Britanie (460), SUA (352), Suedia (345) şi Canada (302).
În acest top, România se clasează pe locul 21, cu 123 de tentative.
Pe categorii distincte, rezultatele cercetării de specialitate arată că minorii din Japonia sunt cei mai tentaţi să încerce să viziteze site-uri de tipul ‘Conţinut pentru adulţi’ (39 de tentative) şi ‘Software, audio, video’ (104), ultima categorie incluzând site-uri cu un conţinut fără licenţă.
În acelaşi timp, copiii din Italia sunt interesaţi cel mai mult de jocuri de noroc (3,6 tentative), în timp ce tinerii din Portugalia au fost cei mai frecvenţi vizitatori ai site-urilor cu limbaj explicit (60).
La rândul lor, copiii români sunt atraşi de jocurile de noroc, la noi în ţară fiind înregistrate 1,5 încercări de a intra pe astfel de site-uri, ceea ce plasează România pe locul 7 la această categorie.
Totodată, minorii israelieni au arătat cel mai mare interes pentru alcool, tutun şi/sau substanţe narcotice (687 de tentative per utilizator) şi arme (3,8), iar cele mai multe încercări de a vizita site-uri cu un conţinut violent (1,8) le-au aparţinut copiilor din SUA.
În acelaşi timp, un alt studiu realizat de Kaspersky Lab în 2016, pe un eşantion de 3.780 de familii din şapte ţări, a arătat că, potrivit propriilor mărturisiri, tinerii ruşi şi americani sunt mai înclinaţi decât alţi copii să ascundă de părinţii lor dovezile unei activităţi online potenţial periculoase, precum şi să acceseze un conţinut nepotrivit pentru copii.
Cercetarea acoperă perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016 şi include date adunate de soluţiile de securitate Kaspersky Lab pentru Windows şi Mac OS X, cu module de control parental activate. Statisticile se bazează pe numărul de tentative de vizite înregistrate de modul către site-urile din categoriile preconfigurate, considerate cele mai periculoase pentru copii, de către experţii Kaspersky Lab. Cifrele sunt prezentate ca număr de tentative pentru fiecare utilizator/an.
Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în anul 1997, ce are în portofoliu, la ora actuală, peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 270.000 de companii – client.