Indicele principal al BVB a crescut cu 1,15%, anul trecut – analiză

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat o creştere de 1,15%, în 2016, după ce în 2015 a pierdut 1,11%, anul încheiat fiind sub aşteptări pentru piaţa de capital românească, conform unei analize Puls Capital.
Economica.net - lun, 02 ian. 2017, 12:23
Indicele principal al BVB a crescut cu 1,15%, anul trecut - analiză

„Bursa de la Bucureşti încheie 2016 pe un ton neutru, cu variaţii mixte în rândul indicilor locali. Indicele de referinţă BET (care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni n.r.) a obţinut în 2016 o creştere modestă, după ce în 2015 a pierdut 1,11%. Astfel, după ce în perioada 2012 – 2014 indicele BET a crescut în medie cu 11,21% pe an, în ultimii doi ani acesta a avut o evoluţie mai slabă, nereuşind să ţină pasul cu pieţele externe importante. BETPlus a înregistrat cea mai bună performanţă în anul curent din rândul indicilor locali, cu un plus de 1,74%, fiind urmat de indicele BET, cu un plus de 1,15%. La polul opus s-au aflat indicii BET-FI (al SIF-urilor) şi BET-NG (care reuneşte 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor n.r.), cu pierderi de 1,87% şi respectiv de 2,97%”, se arată în analiza realizată de Intercapital Invest.

Potrivit acesteia, lichiditatea a crescut în 2016 comparativ cu 2015, valoarea tranzacţiilor pe segmentul principal al BVB însumând peste 9,253 miliarde lei, cu 5,12% peste valoarea înregistrată în 2015, în principal datorită ofertelor ce au avut loc, cum ar fi IPO-ul Medlife, SPO-ul OMV Petrom, plasamentul privat accelerat derulat de către Fondul Proprietatea (FP) cu deţinerea la Romgaz şi oferta publică de răscumpărare din cadrul celui de-al 6-lea program de răscumpărări al FP.

Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost titlurile Băncii Transilvania, cu o valoare a tranzacţiilor de peste 2,167 miliarde lei, fiind urmate de titlurile Fondul Proprietatea şi Romgaz, cu 1,698 miliarde lei, respectiv cu 1,352 miliarde lei.

„Anul 2016 a fost un an sub aşteptări pentru bursa de la Bucureşti, în condiţiile în care pieţele externe au obţinut randamente superioare, iar România a înregistrat cea mai bună creştere economică din UE. Există perspective pozitive pentru anul care urmează, principalii driveri locali fiind apariţia unor noi listări şi includerea bursei de la Bucureşti la statutul de piaţă emergentă de către FTSE Russell. Cel mai probabil însă, evoluţia indicilor locali va depinde în mare parte de ce se întâmplă pe plan extern, iar 2017 se anunţă a fi un an cu multe incertitudini, legate de acţiunile lui Donald Trump după ce va prelua mandatul prezidenţial, alegerile din Franţa şi Germania, tensiunile din cadrul UE sau conflictul din Siria. Un mare rol în evoluţia pieţelor globale îl vor avea băncile centrale, în special Banca Centrală Europeană, care nu a găsit încă soluţia potrivită pentru combaterea inflaţiei scăzute din Europa, şi FED-ul, care a început procesul de normalizare a politicii monetare. Rămâne, de asemenea, să urmărim dacă acordul OPEC de tăiere a producţiei va rămâne în picioare şi, în acelaşi timp, dacă măsura va fi îndeajuns pentru a rezolva problema saturării de pe piaţa petrolului”, menţionează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...