La zece ani de la începerea lucărilor, autostrada dinspre Ploieşti are, anul acesta, şanse reale să ajungă până în Capitală. Bucata de trei kilometri dintre Centura Capitalei şi strada Popasului, din Voluntari, este deja gata. Şoferii nu au însă acces pe noii kilometri din autostradă – lipseşte deocamdată un studiu despre impactul pe care îl va avea un trafic mai intens în zonă asupra oraşului Voluntari.
Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, declara în 29 decembrie: „Nu a fost scopul acestui guvern să inaugureze kilometri de autostradă, ci să deblocheze şantiere de autostradă blocate şi acest lucru s-a întâmplat pe aproape 160 de kilometri de autostradă care vor fi inauguraţi de viitorul guvern.”
Drumarul a realizat totuşi bretelele care leagă autostrada de Strada Popasului şi s-a apucat de lucru şi la porţiunea rămasă de construit.Mai trebuie construiţi aproape trei kilometri de şosea rapidă din zona Voluntari, din strada Popasului şi până în şoseaua Petricani din Capitală. Lucrările trebuie să fie gata la finalul lunii noiembrie.
Pentru anul acesta autorităţile promit însă cel puţin 150 de noi kilometri de autostradă.
Sorin Buşe, ministrul Transporturilor declara în 5 decembrie: „117 kilometri ar trebui să meargă fără probleme, dar mai sunt vreo 30 şi ceva de kilometri pentru care trebuie un management determinat. Dar este fezabil”.
Anul acesta ar trebui să se deschidă circulaţia pe aproape 68 de kilometri din autostrada Lugoj-Deva, cu excepţia celor două tuneluri de lângă localitatea Holdea, la granita dintre judeţele Timiş şi Hunedoara.Tot până la finalul anului, autorităţile promit că vor fi gata şi cei 70 de kilometri dintre Sebeş şi Turda. Şi tot în acest an ar trebui încheiate lucrările şi la cei 90 de kilometri din Autostrada Transilvania, unde cel mai problematic tronson este cel dintre Suplacu de Barcău şi Borş. Contractul a fost reziliat în luna noiembrie.
Optimismul autorităţilor nu este împărtăşit şi de membrii societăţii civile, care monitorizează construcţia de autostrăzi.
Ionuţ Ciurea, director executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură: „În 2017 vor fi gata doar 50 de km. Mai precis, o să fie pe undeva pe la 28 de kilometri pe autostrada A10 (Sebeş-Turda, n.r) loturile 3 şi 4, şi încă vreo 22 de kilometri pe autostrada A1 Lugoj-Deva lotul 3. Şi cam atât. Alţi kilometri s-ar putea să mai fie gata, dar vor fi şi aceia transformaţi în, cum am spus noi, muzeu”.
De exemplu, cei aproape 9 kilometri de şosea rapidă dintre Gilău şi Nădăşelu vor fi gata în acest an, însă bucata de autostradă nu va putea fi folosită. Motivul? Nu se va lega de restul autostrăzii în lipsa viaductului peste Someş, care nu are încă un constructor. Lucrările ar trebui să dureze 10 luni.
Aceeaşi soartă ar putea-o avea şi 10 kilometri din autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş, dar şi alţi 21 de kilometri din autostrada Lugoj – Deva.
România are în prezent 734 de kilometri de şosea rapidă.