CEH: Nemulţumirile minerilor din Valea Jiului sunt, în parte, obiective. Protestul a periclitat funcţionarea termocentralelor

Reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) spun că ”nemulţumirile” minerilor din Valea Jiului care au protestat miercuri şi joi ”sunt obiective, în parte”, dar că ”nu pot fi soluţionate de angajator”, iar protesul a periclitat funcţionarea termocentralelor, astfel că cei din conducerea executivă a Minei Lupeni vor avea sarcina să recupereze pierderile.
Economica.net - joi, 05 ian. 2017, 17:39
CEH: Nemulţumirile minerilor din Valea Jiului sunt, în parte, obiective. Protestul a periclitat funcţionarea termocentralelor

Complexul Energetic Hunedoara arată, într-un comunicat transmis joi, că cererile minerilor protestatari nu pot fi soluţionate de către angajator deoarece conturile societăţii sunt blocate, după ce CEH a fost scos din insolvenţă.

„Nemulţumirile salariaţilor sunt, în parte, obiective, însă nu pot fi soluţionate de către angajator în contextul în care, printr-o decizie a instanţei, societatea a fost scoasă din insolvenţă, moment în care conturile societăţii au fost blocate, nu înainte de a fi executate silit de către creditori, cu sume importante de bani”, se arată în comunicat.

Sursa citată mai arată că la Exploatarea Minieră Lupeni s-au înregistrat pierderi, din cauza protestelor ortacilor.

„În zilele de 4 şi 5 ianuarie, producţia de cărbune planificată a fi realizată la E.M. Lupeni se ridica la aproximativ 2.000 tone, iar nerealizarea acesteia a periclitat grav siguranţa aprovizionării ritmice cu cărbune a termocentralelor şi chiar funcţionarea acestora dată fiind perioada de iarnă în care, în orice moment, Dispeceratul Energetic Naţional poate solicita S. CEH-SA realizarea serviciilor tehnologice de sistem. Recuperarea producţiei aferente acestor două zile rămâne în sarcina conducerii executive a Sucursalei Exploatarea Minieră Lupeni, care va proceda în acest sens, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii CEH mai spun că mişcarea de protest de la Lupeni a făcut obiectul unui dialog permanent între conducerea executivă a societăţii Complexul Energetic Hunedoara şi reprezentanţii salariaţilor, lideri de sindicat, dar şi direct cu protestatarii.

Astfel, miercuri, directorul general adjunct al CEH, Petre Nica s-a deplasat la Lupeni pentru a discuta cu protestatarii, iar joi, atât Nica, cât şi directorul general Mihael Melczer au discutat cu protestatarii „prezentând din nou constrângerile care grevează funcţionarea societăţii şi faptul că activitatea de producţie de energie şi de cărbune reuşeşte să se desfăşoare în parametri normali, în condiţiile în care materialele necesare sunt asigurate cu mare dificultate”, se arată în comunicat.

Pe parcursul dialogului, o delegaţie din partea salariaţilor a înmânat conducerii executive a societăţii o listă cu şase revendicări care au fost discutate punctual.

„Parte dintre ele au fost clarificate ca fiind deja rezolvate, pentru celelalte explicându-se că rezolvarea acestora depăşeşte cadrul legal. La insistenţele delegaţiei, în jurul orei 15.00, directorul general adjunct Petre Nica a ieşit în faţa protestatarilor unde a prezentat fiecare punct din lista de revendicări şi a lămurit aspectele legate de acestea”, se mai arată în comunicatul CEH.

Zeci de mineri din schimbul întâi şi al doilea de la Mina Lupeni din Valea Jiului au refuzat, miercuri dimineaţă, să intre în subteran, nemulţumiţi că reprezentanţii conducerii Complexului Energetic Hunedoara au decis întreruperea temporară a activităţii personalului auxiliar. Ulterior, miercuri seară, o parte dintre minerii din schimbul al treilea de la Mina Lupeni s-au alăturat protestului colegilor lor, refuzând să coboare în subteran.

Tot miercuri, trei lideri de sindicat din Valea Jiului au intrat în greva foamei, cerând demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara (CEH), nemulţumiţi de decizia ca unii dintre angajaţii companiei să intre în „incapacitate temporară de activitate”, iar alţii nu.

Joi dimineaţă, aproximativ 50 de mineri din schimbul întâi de la Mina Lupeni au mers la Petroşani, unde au protestat în curtea sediului Complexului Energetic Hunedoara (CEH), cerând demisia conducerii companiei. Alţi peste 20 de mineri din Valea Jiului au intrat în greva foamei, alăturându-se celor trei lideri de sindicat care au adoptat această formă de protest miercuri seară.

Minerii din Valea Jiului au renunţat, joi după-amiază, la proteste, însă trei lideri de sindicat care au intrat în greva foamei miercuri după-amiază îşi continuă acţiunea şi cer demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara.

Preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpeanu, a declarat, joi, pentru News.ro, că cei aproximativ 50 de mineri din schimburile unu şi doi de la Mina Lupeni au încheiat protestul din faţa Complexului Energetic Hunedoara şi au plecat la mină în aşteptarea unui răspuns de la Ministerul Economiei.

„Minerii din schimbul unu şi doi care au protestat la CEH au plecat spre unitate. Din păcate nu s-au găsit soluţii la tot ce am cerut noi. Mai sunt trei persoane, cei trei lideri ai minerilor, care sunt în greva foamei, în sediul CEH”, a declarat Darius Câmpeanu.

Potrivit liderului de sindicat şi minerii de la Vulcan, care iniţial anunţaseră că nu vor intra în subteran în semn de solidaritate cu ortacii protestatari, au decis să meargă la lucru, după câteva ore de protest.

Darius Câmpeanu a mai declarat că preşedintele Consiliului de Administraţie al CEH, Bogdan Stănescu, s-a dus la Ministerul Energiei pentru a discuta cu ministrul despre Complexul Energetic Hunedoara, însă acesta nu a fost primit, deocamdată, în audienţă.

Minerii speră ca Stănescu să fie primit în cursul zilei de vineri la minister.

Revendicările minerilor sunt: demiterea conducerii CEH, aprovizionarea cu materiale pentru continuarea activităţii în condiţii normale de lucru, anularea deciziei cu privire la întreruperea temporară a activităţii, anularea deciziei cu privire la transferul angajaţilor de la Prest Serv la Mina Lupeni şi respectarea Contractului Colectiv de Muncă.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...