Banca Centrală a Turciei intervine pentru a opri declinul lirei

Lira turcească a atins marţi un nou minim istoric, atât în raport cu dolarul cât şi cu moneda euro, ceea ce a obligat Banca Centrală să reducă nivelul rezervelor minime obligatorii în valută, informează Reuters.
Economica.net - mar, 10 ian. 2017, 13:34
Banca Centrală a Turciei intervine pentru a opri declinul lirei

Marţi dimineaţă, lira turcească a atins un minim istoric de 3,80 lire pentru un dolar şi de 4,0 lire pentru un euro, depăşind precedentele recorduri stabilite în cursul şedinţei de luni. În total, de la tentativa de punci eşuată din luna iulie 2015 şi până în prezent lira turcească s-a depreciat cu 24%.

Banca Centrală a Turciei a răspuns prin reducerea cu 50 de puncte de bază a nivelului rezervelor minime obligatorii în valută constituite de bănci precum şi prin injectarea unor lichidităţi în valoare de 1,5 miliarde de dolari în sistemul financiar. ‘Evoluţiile de pe piaţă sunt monitorizate cu atenţie şi, dacă va fi considerat necesar, ar putea fi luate măsuri suplimentare pentru a menţine stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară’, a anunţat Banca Centrală a Turciei.

Atentatele cu bombă, încetinirea economică şi incertitudinea cu privire la planurile vizând creşterea puterilor preşedintelui Tayyip Erdogan i-au îngrijorat pe investitori. De asemenea, reticenţa Băncii Centrale a Turciei de a majora dobânda de bază pentru a opri deprecierea lirei nu a făcut decât să agraveze aceste îngrijorări.

‘În loc să înăsprească direct politica monetară, Banca Centrală a Turciei preferă să relaxeze rezervele forex, ceea ce ar putea fi perceput drept o măsură de liniştire dar ar putea să nu inverseze trendul actual,’ crede economistul şef de la BGC Partners, Ozgur Altug.

În paralel, vicepremierul turc, Nurettin Canikli a declarat că economia Turciei este supusă unor atacuri, menţionând în mod special un raport publicat de agenţia de rating Moody’s care apreciază că profiturile băncilor turceşti vor fi afectate de creşterea creditelor neperformante. ‘Acesta este de fapt un atac. Nu vor avea însă succes în acest fel’, a spus vicepremierul turc, adăugând că nu există niciun risc de înrăutăţire a calităţii activelor din sectorul bancar.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală a Turciei să fie supusă la noi presiuni pentru a majora dobânda de politică monetară la următoarea sa reuniune, programată să aibă loc în data de 24 ianaurie.

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...