Amplificarea populismului ameninţă democraţiile – Human Rights Watch

Câştigarea puterii de către lideri populişti în SUA şi Europa şi amplificarea 'intoleranţei' ameninţă democraţiile occidentale şi drepturile omului, a atras atenţia organizaţia americană Human Rights Watch (HRW) în raportul său anual publicat joi, relatează France Presse.
Economica.net - joi, 12 ian. 2017, 16:57
Amplificarea populismului ameninţă democraţiile - Human Rights Watch

Campania prezidenţială a lui Donald Trump, ales la conducerea SUA la 8 noiembrie, este o ‘ilustrare frapantă a unor politici de intoleranţă’, a precizat HRW în raportul său de 704 pagini care face analiza situaţiei drepturilor omului din 90 de ţări.

Victoria lui Trump reflectă un periculos ‘entuziasm pentru oamenii puternici’, care s-a manifestat de asemenea în Rusia, China, Venezuela şi Filipine, ‘încurajate pe calea represiunii de dezvoltarea populismului în Occident şi de răspunsul slab al ţărilor occidentale’.

Într-un context de inegalităţi economice tot mai mari, de atacuri teroriste regulate şi de o diversitate rasială în creştere în Occident, oamenii politici precum Donald Trump au exploatat ‘o sursă de nemulţumire’ care a făcut din refugiaţi, imigranţi şi minorităţi un ţap ispăşitor, una din ‘victimele cele mai frecvente’ fiind adevărul.

Trump ‘s-a desprins de principiile de bază ale demnităţii şi egalităţii’ în atacurile sale, fără a aduce propuneri ‘practice’, a subliniat HRW.

Ameninţarea asupra democraţiilor vine de la tot mai mulţi oameni care consideră că drepturile lor nu îi mai protejează, dar îi protejează ‘pe aceşti ‘alţi’ oameni (…) şi ajung să fie considerate ca ‘superflue”.

‘Uităm că demagogii de ieri – fasciştii, comuniştii şi cei asemenea lor – care afirmau că apără interesele majorităţii au ajuns să zdrobească individul’, a atras atenţia HRW.

Prea puţin lideri occidentali au prezentat o apărare viguroasă în faţa populismelor, a mai subliniat HRW, care a salutat în acelaşi timp activitatea cancelarului german Angela Merkel, a premierului canadian Justin Trudeau şi a preşedintelui american în exerciţiu Barack Obama.

Mulţi alţi lideri ‘şi-au ascuns capul în nisip” sau chiar au profitat de valul populist, cum ar fi preşedintele francez François Hollande, care ‘s-a inspirat de la Frontul Naţional pentru a face din ameninţarea privării de naţionalitate un punct central al politici sale anti-teroriste’.

Te-ar mai putea interesa și
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane în Bucureşti, pe terenul secundar al stadionului Arcul de Triumf,......
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...
Mark Rutte (NATO): Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Mark Rutte (NATO): Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat marţi noul ...
Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028
Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028
Guvernul polonez şi-a prezentat marţi planul de consolidare fiscală în perioadă 2025-2028, conform căruia deficitul ...