‘Trebuie să luăm o decizie la nivelul Guvernului. La plecarea de la CSM mă voi întâlni cu prim-ministrul şi, în funcţie de decizia pe care o vom lua la nivelul Guvernului, vă informez. Voi discuta (cu Sorin Grindeanu – n.r.), mi se pare un subiect foarte important, iar decizia (…) trebuie să fie a Guvernului. Eu am argumentele tehnice şi spun ceea ce se întâmplă’, a precizat, marţi dimineaţă, la CSM, Florin Iordache.
El a reamintit că a avut discuţii cu reprezentanţi ai penitenciarelor şi ai asociaţiilor profesionale, precizând că se încearcă să fie create ‘condiţii umane’ în penitenciare.
‘Am avut discuţii şi cu reprezentanţii penitenciarelor şi cu asociaţiile profesionale. Nu trebuie să negăm faptul că, în acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor este foarte mare, în jur de 150%. Aceşti oameni, dacă au greşit, să îşi ispăşească pedeapsa, dar încercăm să creăm nişte condiţii umane. În acelaşi timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenţii internaţionale, avem din partea CEDO (…) sancţiunea plăţii multor milioane de euro datorită condiţiilor care există în penitenciare’, a explicat ministrul Justiţiei.
În opinia sa, până în 2021 gradul de încărcare nu ar putea fi diminuat în condiţiile în care, dacă s-ar porni în prezent construcţia unui penitenciar pentru cinci – şase sute de locuri, timpul minim de execuţie este de cinci ani de zile.
Florin Iordache a adăugat că, din punctul său de vedere, amnistia nu ar trebui luată în considerare, iar graţierea să se realizeze cu eliminarea faptelor de corupţie. ‘Din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere amnistia, dar graţierea este un fenomen. Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. (…) Dar bineînţeles cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave împotriva persoanei’, a mai spus Iordache.