De la mijlocul lunii decembrie, virusul gripei aviare H5N8 s-a extins la 60 de ferme avicole din Bulgaria, ceea ce a determinat autorităţile veterinare să sacrifice peste 450.000 de păsări, arată datele Ministerului Agriculturii.
Epidemia de gripă aviară a fost depistată în special la fermele de raţe, din sudul regiunii Plovdiv, unde au fost sacrificate aproximativ 380.000 de păsări, ceea ce a redus semnificativ producţia de foie gras.
‘Vom acorda aproximativ zece milioane de leva în special fermierilor ale căror raţe, gâşte, pui şi alte păsări a trebuit să fie sacrificate. Am luat măsuri pentru a limita impactul negativ al epidemiei, nu există noi focare în prezent. Să sperăm că măsurile vor fi încununate de succes, deoarece Bulgaria este al doilea exportator de foie gras din Europa’, a afirmat premierul Boiko Borisov.
Epidemia ar putea duce în 2017 la reducerea producţiei de foie gras în Bulgaria cu 25%, la 2.000 de tone, faţă de nivelul de anul trecut, de 2.700 de tone.
”Ne aşteptăm ca fermele afectate să-şi poată relua operaţiunile în aprilie”, a afirmat şeful Asociaţiei Crescătorilor de Păsări, Dimitar Belorechkov, pentru Reuters.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.