Şefa guvernului a afirmat marţi că intenţionează să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona – procedura oficială de ieşire din blocul comunitar – înainte de sfârşitul lunii martie a.c. şi că guvernul poate face acest lucru fără aprobarea legislativului.
În noiembrie anul trecut, Înalta Curte de Justiţie de la Londra a hotărât că ar fi ilegală invocarea de către premier a articolului 50 fără avizul parlamentului, în baza aşa-ziselor ‘prerogative regale’ de care beneficiază executivul.
Guvernul a făcut apel împotriva acestei decizii la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă britanică, ce a organizat în decembrie patru zile de audieri în faţa tuturor celor 11 judecători ai săi. Decizia pe care o vor lua aceştia va fi făcută cunoscută marţea viitoare, la ora 09.30 GMT, a precizat miercuri Curtea Supremă.
Anunţul în acest sens vine după ce marţi Theresa May a indicat, în discursul său privind ieşirea din UE, că acordul final cu Uniunea după cei doi ani cât ar urma să dureze negocierile de ‘divorţ’ va fi supus aprobării parlamentului.
Criticii acestei abordări au explicat Curţii supreme că implicarea legislativului în proces într-o etapă atât de târzie este insuficientă şi că membrii parlamentului trebuie să legifereze înainte de începerea procedurii oficiale pentru ieşirea din blocul comunitar.
Analiştii pe probleme juridice consideră că guvernul va pierde probabil, iar ziarul Guardian susţine că miniştrii au elaborat deja mai multe versiuni ale unui proiect de lege care să treacă prin parlament, după ce Curtea supremă îşi va anunţa decizia.