Miliardarul Niculae dă şah statului: Daţi-mi gazele mele sau aveţi război total

Omul de afaceri Ioan Niculae este decis să intre într-un război total cu statul în cazul în care va fi deconectat de la reţeaua de gaze, pentru a se putea alimenta populaţia în aceste zile foarte geroase. Miliardarul are deja două procese cu statul pe motiv că i s-au scăzut, nejustificat, livrările în decembrie şi ianuarie, iar acum ar urma al treilea dacă i se taie de tot gazul.
Florin Cojocaru - lun, 30 ian. 2012, 12:22

Ioan Niculae este categoric în afirmaţii: trebuie să i se asigure toate cantităţile de gaze stipulate în contractele pe care le are cu distribuitorii, altfel sufocă cu procese statul şi-i cere daune de milioane de dolari pentru pagubele produse fabricilor sale.

Merg până în pânzele albe. Vor plăti ca popa milioane de dolari pentru că este ilegal să mă tai pe mine, chit că vrei să dai la populaţie (gaz – n.r.). Nu e problema mea că nu s-au asigurat rezervele necesare. Nu  e problema mea că distribuitorii E.ON şi GDF SUEZ nu au gaze pentru că n-au stocat şi nu vor să importe. Eu am contract de livrare gaze şi-mi vreau gazele. Va fi scandalul de pe lume dacă-mi lasă fabricile fără gaz”, a spus, pentru RTV.NET, Niculae.

Potrivit acestuia, 10 milioane de dolari ar fi suma minimă pe care ar trebui să i-o dea statul dacă-l deconectează de la gaze. Niculae mai precizează că „a fost băiat bun” că a acceptat o scădere a cantităţilor livrate, doar azi, ca să nu fie întreruptă alimentarea în Bucureşti, însă aşteaptă să se reia furnizarea normală începând cu orele 18.00.  Altfel „se lasă cu scandal şi procese”.

O decizie de sistare de urgenţă a livrărilor poate veni doar din partea Dispeceratului Naţional de Gaze aflat în subordinea Transgaz.

Reacţia dură a omului de afaceri vine ca urmare a afirmaţiilor unor oficiali din Ministerul Economiei conform cărora deconectarea combinatelor chimice deţinute de Niculae este o „variantă de lucru” în condiţiile în care nu există suficiente gaze şi pentru populaţie şi pentru industrie.

În caz de forţă majoră, ordinea tăierii e industria şi acele termocentrale care funţionează cu gaz fără a pune, însă, în pericol furnizarea de căldură către populaţie. Avem o variantă de lucru să-l tăiem pe Niculae de la gaze chiar dacă riscăm să fim daţi în judecată pentru pagubele pe care i le producem”, au spus, pentru RTV.NET, sursele citate. Deşi susţin că, în prezent, nu sunt probleme cu gazele, sursele  afirmă că „există teamă” din partea autorităţilor pentru zilele următoare, dacă vor fi atât de geroase precum prognozat.

În alţi ani geroşi sincopa sistemului era rezolvată întrerupând alimentarea cu gaze a combinatelor mari consumatoare  precum cele din sectorul chimic. Acestea se declarau întreruptibile şi erau deconectate când se punea în pericol alimentarea populaţiei.

În acest an, însă, nu mai există consumatori întreruptibili, iar sistarea unilaterală a furnizării de gaze către un consumator nu are un cadru legal. Cele şase combinate chimice ale miliardarului Ioan Niculae, dintre care acum funcţionează doar două,  reprezintă, luate în ansamblu, cel mai mare consumator de gaze din România.

În ultimele zile, mai multe voci venind din sfera companiilor de stat, dar şi din mediul privat au afirmat că sistemul naţional de gaze este în pericol de a claca din cauza temperaturilor extrem de scăzute şi a cantităţilor insuficiente de gaze disponibile din producţia locală şi depozite. Soluţia ar reprezenta-o importurile de urgenţă ale furnizorilor. Aceştia sunt, însă, reticenţi în a le face pentru că Agenţia de Reglementare în Energie  nu le recunoaşte costurile reale ale achiziţionării gazelor de la ruşi.

Astfel, Romgaz, deţinută de stat, a fost nevoită să facă ea importuri, deşi nu-i revine rolul de stabilizator al sistemului. Totuşi, potrivit directorului adjunct al companiei, Lucian Stancu, s-a recurs la această variantă pentru siguranţa sistemului. Gazele ruseşti costă, acum 550 de dolari pe mia de metri cubi, de  peste trei ori mai scumpe  decât cele din producţia locală.

Sâmbătă, premierul Emil Boc a participat la o reuniune de urgenţă la Ministerul Economiei pe tema aprovizionării cu gaze a concluzionat că există cantităţi suficiente pentru două zile(ieri şi azi – n.r.) ulterior a se găsi noi soluţii.

Temperaturile extreme din ultimele zile au urcat consumul României de gaz cu circa 20%. Pentru că nu există suficiente gaze de pompat în reţea ,presiunea a scăzut periculos de mult mai ales în regiunile sudice ale României populaţi riscând să nu mai primească gaze dacă nu se fac mai multe importuri iar temepraturile vor continua să se menţină la valori foarte joase. În următoarele trei zile meteorologii au anunţat temperaturi ce pot coborî sub   -20°C.

Citeşte aici despre criza gazelor din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...