Ce spune ambasadorul SUA despre proiectele de OUG privind justiţia – INTERVIU News.ro

În interviul acordat News.ro, ambasadorul Hans Klemm vorbeşte despre modificările legislative vizând justiţia anunţate de Guvernul Grindeanu.
Economica.net - joi, 19 ian. 2017, 11:44
Ce spune ambasadorul SUA despre proiectele de OUG privind justiţia - INTERVIU News.ro

 Hans Klemm vorbeşte despre modificări legislative vizând mediul de afaceri, spunând că Ambasada SUA aşteaptă să colaboreze cu noul guvern Grindeanu pentru a se asigura că schimbările legislative propuse, care ar putea afecta mediul de afaceri, sunt supuse unui atent şi transparent proces de consultare cu toate părţile interesate.

Redăm integral interviul acordat agenţiei de presă News.ro de către ambasadorul SUA în România, Hans Klemm:

Reporter: Consideraţi oportună modificarea legislaţiei referitoare la graţiere şi la redefinirea abuzului în serviciu, anunţată de Guvernul Grindeanu?

Ambasadorul Hans Klemm: România a înregistrat progrese extraordinare în lupta împotriva corupţiei. Tragerea la răspundere a indivizilor pentru acţiunile lor şi respectarea strictă a solidei legislaţii privind abuzul în serviciu sunt printre principalele motive ale recentelor progrese ale României. Parteneriatul Strategic România-SUA şi statutul României de membru al NATO şi al Uniunii Europene se bazează pe valori comune, inclusiv pe angajamentul faţă de statul de drept. Vom continua să susţinem ferm şi clar eforturile preşedintelui Iohannis şi ale instituţiilor judiciare şi de aplicare a legii în această direcţie. Orice schimbare a legislaţiei anti-corupţie a României trebuie să se facă printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolidează lupta împotriva corupţiei şi pune capăt furtului bogăţiei ţării. Orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice. Nu considerăm „oportună” nici o măsură care slăbeşte statul de drept în România şi ne aşteptăm ca toate instituţiile din România să încerce să consolideze lupta naţiunii împotriva corupţiei.

Reporter: Actualul scandal provocat de dezvăluirile omului de afaceri Sebastian Ghiţă, soldat cu trecerea în rezervă a prim-adjunctului SRI şi cu implicarea numelui procurorului-şef al DNA Laura Codruta Kovesi, poate periclita percepţia împotriva luptei anticoruptie? Faptul că este vorba despre fapte şi intâmplări din perioada în care Serviciul Român de Informaţii era condus de George Maior, în prezent ambasador al României în SUA, poate influenţa atitudinea SUA?

Ambasadorul Hans Klemm: Nu, Statele Unite o susţin ferm pe Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA şi toate instituţiile de luptă împotriva corupţiei din România. Activitatea lor este vitală pentru viitorul României. În ce îl priveşte pe Sebastian Ghiţă, ca regulă generală, nu acordăm prea mare atenţie acuzaţiilor nefondate făcute de persoane care fug de justiţie.

Reporter: La audierea dumneavoastră în Senatul SUA spuneaţi că „România a depus eforturi importante şi serioase pentru eliminarea corupţiei la nivel înalt şi pentru a îmbunătăţi aplicarea principiilor statului de drept” şi că „România a construit instituţii independente puternice”, zeci de oficiali de la nivel central şi local fiind investigaţi, inculpaţi şi condamnaţi. În situaţia actuală, cum aţi nuanţa/completa/modifica aceste afirmaţii?

Ambasadorul Hans Klemm: Îmi menţin declaraţiile făcute în audierea din Senatul SUA. Aş menţiona că am fost încurajat şi inspirat de interesul membrilor Senatului american faţă de lupta României împotriva corupţiei. Faptul că atât de mulţi înalţi demnitari au fost anchetaţi sau condamnaţi în România este o dovadă a eforturilor serioase pe care România le-a făcut pentru a elimina corupţia la nivel înalt şi pentru a consolida statul de drept. România este considerată de mulţi un model în regiune şi este important ca aceste eforturi să continue. Statele Unite şi partenerii internaţionali ai României se aşteaptă ca preşedintele, prim-ministrul, Parlamentul şi sistemul judiciar să colaboreze în scopul comun al eliminării corupţiei din România.

Reporter: Tot atunci vorbeaţi despre dublarea sprijinului acordat instituţiilor anticorupţie şi societăţii civile pentru a consolida principiile statului de drept. Puteţi cuantifica la acest moment ajutorul acordat? În ce a constat şi cine au fost beneficiarii?

Ambasadorul Hans Klemm: Prin intermediul diverselor agenţii, inclusiv al FBI, al Serviciului Secret al Statelor Unite şi al Departamentului de Stat, Guvernul Statelor Unite oferă variate programe de pregătire instituţiilor implicate în eforturile de luptă împotriva corupţiei, inclusiv poliţiştilor, procurorilor, judecătorilor şi instituţiilor precum Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Această pregătire ia forme variate, de la oportunităţi pe termen mai lung în Statele Unite, până la scurte seminare sau conferinţe în România ori în Europa. De asemenea, Departamentul de Stat intră în parteneriate cu organizaţii ale societăţii civile şi le oferă acestora o varietate de programe care să le îmbunătăţească eficienţa. În final, agenţiile noastre de aplicare a legii au strânse consultări reciproce în anchetele care privesc ameninţări comune, inclusiv prin schimb de informaţii şi analiză legată de eforturile noastre de aplicare a legii.

Reporter: Au fost deja făcute sau sunt în lucru modificări legislative vizând mediul de afaceri. Aveti semnale/reacţii din partea investitorilor americani?

Ambasadorul Hans Klemm: De la membrii comunităţii de afaceri, atât americani, cât şi români, aflăm constant că cei mai importanţi factori pentru mediul investiţional sunt transparenţa, previzibilitatea şi stabilitatea. Aşteptăm cu interes să colaborăm cu noul guvern Grindeanu pentru a ne asigura că schimbările legislative propuse, care ar putea afecta mediul de afaceri, sunt supuse unui atent şi transparent proces de consultare cu toate părţile interesate. Prin consultare autentică cu societatea civilă şi comunitatea de afaceri pot guvernele să creeze medii de afaceri transparente, previzibile şi stabile şi să atragă un număr mare de investitori locali şi internaţionali.

Te-ar mai putea interesa și
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și unul dintre primii asistenți bancari bazați pe inteligență artificială. O......
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...