Ce scrie presa internaţională despre protestele din Bucureşti

Protestele din România au ajuns în atenţia presei internaţionale, care notează că mii de români au ieşit în stradă pentru a-i cere Guvernului să renunţe la planurile de a elibera circa 3.000 de deţinuţi, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 23 ian. 2017, 06:02
Ce scrie presa internaţională despre protestele din Bucureşti

Zeci de mii de români au ieşit în stradă în capitala României, Bucureşti, şi în alte oraşe, scrie BBC News, notând că unii manifestanţi au trecut de liniile poliţiei şi s-au îndreptat spre Guvern.

Televiziunea britanică explică faptul că premierul Grindeanu susţine că măsura va reduce supraaglomerarea din închisori, în timp ce criticii săi îl acuză că încearcă să îşi elibereze aliaţii condamnaţi pentru corupţie şi cer ca propunerile să fie dezbătute în Parlament.

Printre cei care urmează să fie eliberaţi, în cazul în care legea va intra în vigoare, se numără mai mulţi oficiali şi magistraţi.

BBC precizează că preşedintele Klaus Iohannis, care “a promis să elimine corupţia înrădăcinată”, s-a alătura manifestanţilor, spunând că aceştia sunt indignaţi pe bună dreptate.

Portalul POLITICO.EU scrie că cel puţin 20.000 de români au ieşit în stradă duminică la Bucureşti şi în alte oraşe importante din ţară, după manifestaţii de mai mică amploare miercuri şi joi.

Site-ul de ştiri notează că noul Guvern a fost învestit în funcţie în urmă cu mai puţin de o lună, după victoria detaşată a PSD din luna decembrie, în urma promisiunilor de a creşte salariile şi pensiile şi de a scădea taxele. Politicienii de opoziţie au subliniat că programul de guvernare promis de PSD înainte de alegeri nu a inclus o măsura de a comuta pedepsele, potrivit Politico.

Portalul prezintă şi reacţia liedului PSD Liviu Dragnea, potrivit căruia participarea preşedintelui la manifestaţie este începutul unei lovituri de stat. “El a spus că susţine acţiunile anticorupţie care sunt împotriva ‘corupţiei reale’, fără a explica ce este aceasta”, mai scrie Politico.

Jurnaliştii portalului notează că protestul vine după ce, în noaptea de vineri spre sâmbătă, încă un club faimos din Bucureşti a fost distrus de un incendiu.

Politico îşi încheie articolul precizând că Guvernul nu a menţionat protestele într-un comunicat publicat duminică în legătură cu o reuniune a premierului Sorin Grindeanu, care s-a întors de la învestirea lui Donald Trump, şi doi membri de cabinet care l-au informat despre incendiu.

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY, care anunţă că cel puţin 15.000 de manifestanţi s-au strâns în Piaţa Universităţii, aminteşte că planurile noului premier Sorin Grindeanu “au fost criticate de preşedinte, de Procurorul General, de Curtea Supremă şi de procurorii specializaţi în combaterea crimei organizate”.

“Proiectele de decrete ale lui Grindeanu au alarmat oamenii care se plâng de lipsa de transparenţă şi de legiferarea prin decrete în loc de Parlament”, notează RFE/RL.

Şi agenţia BLOOMBERG notează că oficiali din sistemul de justiţie din ţară “au avertizat că (proiectele – n.r.) ar putea submina statul de drept şi perturba eforturile de luptă împotriva mitei”. Agenţia notează că preşedintele Klaus Iohannis, care a luat parte la protest, a cerut vineri cabinetului premierului Sorin Grindeanu să retragă propunerile şi că partidele de opoziţie USR şi PNL iau în considerare posibilitatea de a iniţia o moţiune împotriva Guvernului, deşi nu au majoritate parlamentară.

Anterior, agenţia de presă REUTERS a scris că mii de români “s-au strâns în ger în Piaţa Universităţii, locul tuturor protestelor majore după ce România a răsturnat comunismul, în 1989”.

“Manifestanţi de toate vârstele au fluturat pancarte pe care scria ‘Suntem treji’ sau ‘Vrem dreptate, nu corupţie’ şi au scandat ‘Hoţii’”, adaugă agenţia, precizând că mulţimii i s-a alăturat şi preşedintele Klaus Iohannis. .

Reuters notează că manifestaţii au avut loc şi la Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu şi în alte oraşe din ţară, dar şi în faţa ambasadelor din Londra, Paris şi Copenhaga.

“Deşi România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, sistemul său judiciar continuă să facă obiectul unei monitorizări speciale de către Comisia Europeană, care a lăudat eforturile magistraţilor de a combate corupţia, dar a notat că politicienii români au o istorie în care au încercat să impună legi care pot slăbi puterile de anchetă”, comentează agenţia la finalul articolului.

La rândul său, AFP aminteşte că Executivul de la Bruxelles, “care supraveghează îndeaproape reforma justiţiei în România, a avertizat în raportul său anual din 2015 în legătură cu orice proiect care ar avea ca efect „achitarea persoanelor condamnate pentru infracţiuni de corupţie’”.

DPA notează că preşedintele Klaus Iohannis s-a alăturat protestului de duminică de la Bucureşti şi că manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din România.

Agenţia ASSOCIATED PRESS a scris că “mii de oameni au mărşăluit în capitala României şi în alte oraşe duminică, pentru a protesta faţă de propunerea Guvernului de a graţia mii de deţinuţi, măsură despre care criticii spun că ar putea submina lupta anti-corupţie”.

Printre cei peste 10.000 de manifestanţi care s-au strâns în Piaţa Universităţii din Bucureşti s-au numărat persoane în vârstă şi oameni cu copii pe umeri sau în braţe, notează jurnaliştii. Ei au numit PSD “ciuma roşie”, mai scrie AP, care precizează că preşedintele Klaus Iohannis s-a alăturat manifestaţiei.

Ştirea AP a fost preluată de publicaţii precum The Guardian, Washington Post sau Fox News

Agenţia belgiană BELGA afirmă că “peste 15.000 de români, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, au ieşit în stradă duminică pentru a protesta faţă de un decret care le-ar permite oamenilor politici să scape de urmăririle penale”.

Protestul de la Bucureşti a ajuns şi în atenţia postului iranian de televiziune PRESS TV, care notează că peste 10.000 de oameni au ieşit în stradă în toată România pentru a protesta faţă de planul Guvernului de a graţia mii de deţinuţi.

Televiziunea de la Teheran relatează că criticii proiectului premierului Sorin Grindeanu spun că acesta este un complot pentru a-i ajuta pe aliaţii Guvernului condamnaţi pentru corupţie şi alte infracţiuni.

Press TV oferă ca exemple cazul liderului PSD Liviu Dragnea, care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea alegerilor, dar şi pe al lui Dan Voiculescu, „mogulul media condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani”.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...