Taxa radio-tv, eliminată doar pe hârtie, nu şi din buzunare: bugetul TVR pentru 2017 creşte de aproape 8 ori

Proiectul de buget pe 2017 arată o creştere de 7,6 ori a alocărilor din bugetul de stat pentru Televiziunea Română faţă de 2016. Practic, ce primea postul public din taxa radio-tv, eliminată prin lege la sfârşitul anului trecut, primeşte acum din celelalte taxe care alimentează bugetul României.
Economica.net - lun, 23 ian. 2017, 11:09
Taxa radio-tv, eliminată doar pe hârtie, nu şi din buzunare: bugetul TVR pentru 2017 creşte de aproape 8 ori

950 de milioane de lei va primi de la buget anul acesta TVR, faţă de numai 124,6 milioane de lei cât primea anul trecut, arată proiectul bugetului pe 2017. Astfel, veniturile televiziunii din taxa menţionată au fost înlocuită cu alocări de la bugetul statului.

Pentru banii alocaţi, se aşteaptă ca TVR1 să devină principala sursă de informaţie a românilor, arată proiectul de buget.

Este numit în legea bugetului pe 2017 „Canal de actualitați” şi se mai menţionează că „trebuie să ofere talk-show-uri care să devină repere și de unde oamenii importanți ai zilei sa nu mai lipsească”.

Taxa radio-TV a fost scoasă odată cu Legea privind eliminarea celor 102 taxe, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea.

Legea n-a fost acceptată de Klaus Iohannis care a trimis proiectul promulgat de Parlament la reexaminare. Forul legislativ a respins reexaminarea legii, iar taxa radio-tv a fost eliminată.

Valoarea acestei taxe era de 6,5 lei lunar pentru persoane fizice şi mergea până la 50 de lei pe lună pentru anumite persoane juridice. Era încastă o dată cu factura de curent electric.

Societatea Română de Televiziune a susţinut că nu este de acord cu eliminarea taxei radio-tv, deoarece se „modifică radical existenţa autonomă şi independentă a serviciilor publice de media”.
„Taxa pentru serviciul public de radiodifuziune este principala sursă de finanţare a SRR şi este plătită de cetăţenii României de la înfiinţare, din 1928, şi până în prezent, indiferent de regimurile care s-au succedat”, au notat oficialii SRR.

Directorul juridic al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, Richard Burnley, a spus într-o declaraţie pentru TVR că finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune de la bugetul de stat este cea mai rea soluţie posibilă.
„Este soluţia cea mai rea. Din ce vedem în Europa, foarte puţine ţări au un astfel de sistem. Din nefericire, este foarte politizat, pune puterea finanţării televiziunii în mâinile politicienilor. Când partidele se schimbă la putere în urma alegerilor, ele pot tăia imediat bugetul, distrugând toate planurile Televiziunii Publice şi putem vedea asta într-un anumit număr de ţări unde s-a întâmplat deja asta”, a declarat Richard Burnley.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...