Efectele negative ale Brexitului vor fi resimţite de economia britanică în 2017 şi 2018 – comisar european

Economia britanică va plăti un cost mai ridicat în 2017 şi în 2018 pentru incertitudinile create în urma votului privind ieşirea ţării din UE (Brexit), a afirmat joi comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici, admiţând că Regatul Unit nu a fost imediat afectat de votul din 23 iunie, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 26 ian. 2017, 12:13
Efectele negative ale Brexitului vor fi resimţite de economia britanică în 2017 şi 2018 - comisar european

„Incertitudinile vor avea un efect mult mai palpabil asupra economiei britanice în 2017 şi în 2018”, a declarat Pierre Moscovici, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bruxelles, după ce a recunoscut că Regatul Unit a avut o evoluţie peste aşteptări imediat după votul din 23 iunie.

Pe ansamblul anului trecut, economia britanică a înregistrat un avans de 2%, cel mai redus ritm de creştere din 2013, şi în scădere faţă de 2,2% în 2015. Pentru acest an, economiştii se aşteaptă la o expansiune de doar 1,2%.

Conform datelor publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), creşterea PIB-ului Marii Britanii în trimestrul patru din 2016 a depăşit previziunile economiştilor, continuând să sfideze aşteptările privind încetinirea expansiunii în urma votului privind ieşirea ţării din UE.

Creşterea de 0,6% depăşeşte estimarea economiştilor, de 0,5%, şi marchează al 16-lea trimestru consecutiv de avans al economiei britanice. Motorul de creştere al economiei l-a reprezentat sectorul serviciilor, sprijinit de cheltuielile de consum, în timp ce industria şi construcţiile au avut o contribuţie zero, arată datele publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

După votul din 23 iunie privind ieşirea Marii Britanii din UE, economia a înregistrat o performanţă peste aşteptări, deşi datele recente arată un posibil declin al cheltuielilor de consum, din cauza deprecierii lirei sterline, care afectează veniturile.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 0,8% în perioada octombrie-decembrie 2016, compensând stagnarea producţiei industriale şi creşterea de doar 0,1% din sectorul construcţiilor.

În ritm anual, Regatul Unit a înregistrat o creştere a PIB-ului de 2,4% în trimestrul patru din 2016, de asemenea peste estimările analiştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane în Bucureşti, pe terenul secundar al stadionului Arcul de Triumf,......
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...
Mark Rutte (NATO): Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Mark Rutte (NATO): Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat marţi noul ...
Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028
Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028
Guvernul polonez şi-a prezentat marţi planul de consolidare fiscală în perioadă 2025-2028, conform căruia deficitul ...